Imprimare
PDF

Val de canicula in vestul si nordul Europei. Tarile cele mai afectate


Vestul si nordul Europei se incing sub un soare torid. In Franta, Portugalia, Spania si Italia au fost emise alerte de canicula pana joi seara.
Joi, la Roma vor fi impartite gratuit sticle de apa la Colosseum. In Germania si Danemarca mor pestii din cauza caldurii. In mai multe state, autoritatile au interzis stropirea peluzelor si umplerea piscinelor.
 
Imaginile din satelit difuzate de Agentia Spatiala Europeana arata cum seceta a uscat regiuni intinse ale continentului. Valul de canicula este principala cauza a incendiilor de vegetatie - cel din Grecia, a lasat in urma aproape 100 de morti - si a compromis recoltele agricole.
 
Asociatia fermierilor germani a cerut guvernului ajutoare de 1 miliard de euro pentru a acoperi pierderile.
 
Fermier: “Sunt fermier de 25 de ani si n-am mai avut o seceta ca aceasta. Eu cultiv cel mai mult sfecla de zahar si anul acesta ma astept la pierderi de cel putin 20 la suta. Dar in alte parti ale Germaniei sunt fermieri care vor avea pierderi de 40 sau chiar 70 la suta.”
 
Estimarile initiale erau de 41 de milionae de tone de grau, pentru Germania, acum este asteptata o cantitate de cel mult 35- 36 de milioane. Dar si crescatorii de animale se plang de efectele caniculei.
 
Julia Kloeckner, ministrul german al Agriculturii: “Crescatorii de animale nu mai au iarba sa le hraneasca. A fost o singura taiere pe suprafetele de masa verde. In anii trecuti erau inca doua taieri, dar acum totul se usuca.”
 
Noaptea de miercuri spre joi a fost cea mai calduroasa de cand exista masuratori in Germania. Nicaieri in tara temperaturile nu au coborat sub 24,4 grade Celsius. Precedentul record, cu sase zecimi de grad mai scazut, rezista din 1905.
 
Berlinezii si turistii au ocupat plajele de pe malul Spree.
 
Tot in Germnaia, la un festival de heavy metal, in aer liber, organizatorii au pus la dispozitie participantilor multe surse de apa potabila, gratis. Chiar daca unii rockerii sustin ca se racoresc cel mai bine cu bere.
 
Turist: “M-am cam ars de la soare, pe nas si pe brate. Macar, spre deosbire de anul trecut, nu mai inotam prin noroaie. E si asta un avantaj, nu?”
 
Batuti in cap de soarele dogorator, turistii infrunta temperaturi de 38 de grade Celsius, la Roma, dar nu renunta la vizitarea locurilor istorice ale cetatii eterne.
 
Si animalele de la zoo sunt racorite cu fructe glasate. Iar canii politisti fie ca sunt la Berlin sau la Zurich, primesc botosei anti-canicula, ca sa nu-si arda labutele pe asfaltul incins.