Imprimare
PDF

Unul din cele mai bune sisteme de invatamant din lume, pe punctul de a fi reformat: Materiile vor fi scoase din programa de invatamant a elevilor finlandezi


Autoritatile finlandeze intentioneaza sa revolutioneze sistemul de invatamant din aceasta tara, desi este considerat unul dintre cele mai bune din lume.

Potrivit descopera.ro, se doreste ca in locul materiilor traditionale, elevii finlandezi sa studieze evenimente si fenomene dintr-o perspectiva pluridisciplinara.

"Exista scoli care ofera o educatie in acord cu principiile inceputului de secol XX, dar cererile nu sunt aceleasi si avem nevoie de ceva pliabil pe cererile secolului nostru”, a explicat seful Departamentului de Educatie din Helsinki, Marjo Kyllonen.

Astfel, in loc de fizica, matematica, literatura, istorie sau geografie, elevii vor invata, de exemplu, despre evenimentele din Al Doilea Razboi Mondial din perspectiva istorica, geografica si matematica.

Este vorba despre un sistem care ar urma sa fie implementat doar la liceu si doar in cazul elevilor care au cel putin 16 ani.

Ideea de baza a acestui sistem este aceea ca adolescentii sa isi poata alege singuri subiectul si fenomentul pe care vor sa il studieze, in functie de capacitatile lor si de ceea ce vor sa faca in viitor.

Schimbari ar urma sa fie introduse si in ceea ce priveste relatia dintre elevi si profesori. In sistemul finladez de invatamant, care incurajeaza deja munca in echipa, ar urma sa fie carcaterizat tot mai mult de discutii si dezbateri in cadrul orelor de curs, iar profesorilor li se va cere sa dea dovada de o mai buna capacitate de cooperare.

Toate aceste modificari ar urma sa devina realitate incepand din anul 2020.