Imprimare
PDF

Una dintre cele mai periculoase operatiuni din istorie. 4 copii inca sunt in pestera


A doua zi cu vesti bune despre copiii captivi in pestera inundata din Thailanda. Opt au fost recuperati pana acum si se simt destul de bine.
Luni, inca patru baieti au fost adusi la suprafata si transportati la cel mai apropiat spital, unde se afla si colegii lor, salvati duminica.
 
In urma, au ramas patru adolescenti, dar si antrenorul lor de fotbal, care au in fata cea de a 17-a noapte in adancuri.
 
Semn ca si alti copii au fost salvati luni, elicoptere si ambulante au fost vazute pornind din apropierea pesterii spre cel mai apropiat spital. Luni dimineata, scafandrii s-au intors in pestera unde ii asteptau atunci opt copii si antrenorul lor de fotbal. Este aceeasi echipa de salvatori, formata din 13 straini si cinci tailandezi, care i-au adus la suprafata, duminica, pe primii patru baieti.
 
Conditiile meteo au fost la fel de bune ca duminica, dar ploile puternice nu vor intarzia prea mult. In prealabil, a fost nevoie ca scafandrii sa plaseze butelii de oxigen in diferite locuri ale culoarului sinuos si inundat, spre incaperea subterana unde se aflau captivii. Adica la un kilometru in adancul muntelui, in interiorul complexului de pesteri denumit Tham Luang Nang Non si la o distanta de aproximativ 4 kilometri pana la iesire.
 
Fotbalistii adolescenti sunt slabiti, dupa mai bine de doua saptamani in subteran. Mai mult, pentru cei ramasi in pestera, dupa ce, duminica, a fost salvat primul grup, au urmat ore lungi de asteptare agonizanta.
 
Fiecare copil scos din pestera a fos ghidat de cate doi scafandri cu experienta.
 
Una dintre cel mai inguste sectiuni care trebuie traversata pe culoarul de iesire masoara 15 metri. Pe acolo poate trece doar o singura persoana, fara tub de oxigen in spate. O portiune de aproximativ 1,7 kilometri este complet inundata. Curentii sunt rapizi, vizibilitatea este scazuta, iar apa maloasa. De aceea, specialistii considera aceasta operatiune de salvare drept una dintre cele mai periculoase care au existat vreodata.
 
Salvator: „Sunt bucurosi si in stare buna. Pot sa va spun ca, de dimineata, unuia dintre copii i s-a facut foame si a cerut Kao Pad Grapao...”
 
O mancare traditionala, cu carne fripta sos chili si orez.
 
Salvator: „Chiar daca sunt bucurosi si se simt bine, e necesar sa ii mai tinem separatiti de familii, pentru ca ne este teama sa nu fi contactat infectii cat au ramas in pestera.”
 
In acest timp, Elon Musk a prezentat solutia inginerilor sai, menita sa le dea o mana de ajutor scafandrilor. Este vorba despre un mini submarin, suficient pentru a-i purta in siguranta pe copii, unul cate unul, prin tunelurile inguste ale pesterii.