Imprimare
PDF

Ultimatum pentru Moscova: Oficialii rusi trebuie sa ofere explicatii privind otravirea fostului spion Serghei Skripal


Uniunea Europeana si SUA sunt alaturi de Marea Britanie, dupa ce premierul Theresa May a dat un ultimatum Moscovei. Oficialii rusi au timp pana diseara sa ofere explicatii privind otravirea fostului spion Serghei Skripal.
Neurotoxina folosita este creata in laboratoarele armatei ruse, arata ancheta britanicilor.
 
Vicepresedintele Comisiei Europene a declarat ca Uniunea este solidara cu Marea Britanie. La randul sau, secretarul de stat al SUA a spus ca are incredere totala in concluziile britanicilor si ca, in opinia lui, Rusia este probabil responsabila. In replica, ministrul rus de Externe a negat inca o data vreun amestec al guvernului de la Moscova si a spus ca oficialii de la Londra refuza sa le permita sa studieze dovezile colectate in cazul otravirii lui Skripal si a fiicei sale.
 
Ambasadorul britanic la Moscova a fost convocat de MAE rus pentru explicatii.
 
Sute de ofiteri au lucrat contracronometru alaturi de experti militari la acest caz si au analizat toate pistele posibile.
 
Premierul Theresa May a prezentat concluziile in Parlament. Agentul neurotoxic folosit in cazul fostului agent dublu Serghei Skripal si al fiicei sale este unul de calibru militar, de tipul celor dezvoltate de Rusia. Face parte din gama Noviciok.
 
Theresa May: "Guvernul a ajuns la concluzia ca Rusia este, foarte probabil, responsabila pentru actiunea impotriva lui Serghei si a Iuliei Skripal."
 
Cei doi sunt in continuare in spital, in stare critica. Si politistul care a ajuns primul la locul incidentului din Salisbury este in stare grava.
 
Ambasadorul rus la Londra a fost convocat sa explice daca otravirea a fost o actiune directa a Moscovei sau rezultatul pierderii controlului asupra stocului de agenti neurotoxici. Premierul May a declarat ca va reveni in parlament pentru a stabili masurile de riposta la adresa Moscovei, mult mai extinse:  "Miercuri, vom face o analiza detaliata a raspunsului oferit de statul rus. Daca nu va fi oferit nici un raspuns credibil, vom concluziona ca aceasta actiune este echivalentul folosirii fortei de catre statul rus contra Marii Britanii. "
 
MAE rus a calificat declaratiile premierului britanic drept un "numar de circ in Parlament."