Imprimare
PDF

Turcia si-a chemat ambasadorul in tara din cauza deciziei controversate a Germaniei. Genocidul armenilor intinde corzile diplomatice intre cele doua tari


Deputatii germani au adoptat rezolutia intitulata "Amintirea si comemorarea genocidului armenilor si a altpr minoritati crestine in urma cu 101 ani". Acesta recunoaste genocidul armenilor din epoca otomana, iar votul s-a facut prin ridicarea mainii de catre deputati, in sala fiind o singura persoana care a votat impotriva si o singura abtinere.

Dar aceasta decizie a Germaniei a dus la reactii aprinse din partea oficialilor din Turcia. Acestia nu recunosc genocidul armean din timpul Imperiului Otoman, iar rezolutia din Parlamentul de la Berlin reprezinta un adevarat test pentru relatiile dintre Germania si Ankara.

Presedintele turc, Recep Erdogan, a transmis ca aceasta decizie a Germaniei va afecta grav relatiile dintre cele doua state.

"Rezolutia adoptata de Parlamentul german va afecta serios relatiile dintre Germania si Turcia" a spus Erdogan, potrivit AFP.

Se pare ca Turcia a inceput deja sa ia decizii in legatura cu situatia diplomatica cu Germania. Prim-ministrul Binalu Yildirim a declarat ca s-a decis ca ambasadorul turc din Berlin sa fie chemat in tara.

"Ne-am chemat ambasadorul din Germania (Huseyin Avni Karslioglu)  pentru consultari", a spus Yildirim.

Situatia creata poate pune in pericol acordurile cu Turcia privind fluxului de refugiati.

Statul armean sustine ca 1,5 milioane de armeni au fost ucisi sistematic la sfarsitul Imperiului Otoman. Numerosi istorici din peste douazeci de tarii, printre care Italia, Franta si Rusia, au recunoscut genocidul.