Imprimare
PDF

Turcia: O celebra cantareata a fost condamnata la 10 luni de inchisoare pentru insultarea lui Erdogan


Celebra cantareata si actrita turca Zuhal Olcay a fost condamnata la 10 luni de inchisoare pentru insultarea presedintelui Recep Tayyip Erdogan in cursul unui spectacol in 2016, a relatat joi cotidianul Hurriyet, citat de agentia Reuters.
Potrivit publicatiei, Zuhal Olcay (60 de ani) a fost acuzata ca a modificat textul unuia dintre cantecele sale introducand numele lui Erdogan si ca a facut un gest insultator cu mana in timp ce canta.
 
O inregistrare video din spectacol o arata pe Olcay modificand textul cantecului ei, spunand ''Recep Tayyip Erdogan, totul este gol, totul este o minciuna, viata se va sfarsi intr-o zi si vei spune 'Am avut un vis''', potrivit Hurriyet.
 
In depozitia sa, Olcay a respins acuzatiile, afirmand ca a folosit numele lui Erdogan deoarece el se potrivea cu schema rimei si ca ''nu avea un motiv ascuns sau insultator''. Ea a mai spus ca gestul cu mana era indreptat spre un membru din audienta.
 
Conform agentiei de presa Anadolu, Olcay a fost amendata in trecut cu 10.620 de lire turcesti (2.708 dolari) pentru ''insultarea unui functionar public'' in 2010.
 
Insultarea presedintelui in Turcia este o infractiune pasibila cu pana la patru ani de inchisoare. Avocatii lui Erdogan, personaj care domina scena politica din Turcia de peste un deceniu, au depus plangere in cazul a peste 1.800 de persoane, inclusiv caricaturisti, o fosta Miss Turcia si chiar elevi, sub acuzatia de insultare a presedintelui.