Imprimare
PDF

Turcia a trimis echipamente militare in Irak pentru a sustine ofensiva impotriva Statului Islamic


Turcia a trimis astazi doua avioane cargo incarcate cu echipament militar in Irak unde fortele guvernamentale au lansat o ofensiva majora impotriva gruparii Statul Islamic pentru a recastiga orasul Tikrit, a informat agentia proguvernamentala turca Anadolu.

Agentia nu a oferit detalii cu privire la acest 'ajutor militar', prima participare concreta a Turciei la coalitia internationala antijihadista condusa de Statele Unite ale Americii.

Materialul, aflat la bordul celor doua avioane de transport militare turce, a fost predat autoritatilor irakiene de catre ambasadorul Turciei la Bagdad, Faruk Kaymakci, care a anuntat o vizita marti la Bagdad a ministrului turc al apararii Ismet Yilmaz, potrivit Anadolu.

„Turcia va continua sa fie alaturi de Irak, in cadrul coalitiei internationale impotriva Daesh (acronimul in araba pentru SI) si a cooperarii bilaterale”, se arata intr-un comunicat al Ambasadei Turciei in Irak, preluat de AFP.

Guvernul islamo-conservator turc a refuzat sa participe la loviturile aeriene lansate de coalitie impotriva tintelor SI din Siria si Irak, sa gazduiasca aeronavele coalitiei la bazele sale si sa intervina in favoarea militiilor kurde care au respins in ianuarie ofensiva jihadista asupra orasului sirian Kobane, aflat la frontiera sa.

Acest refuz a provocat critici din partea aliatilor Ankarei, acuzata ca sustine anumite grupari radicale rebele ostile regimului presedintelui sirian Bashar al-Assad. Turcia a respins intotdeauna aceste acuzatii.