Imprimare
PDF

Trump si Kim Jong-un au ajuns in Singapore. Liderul nord-coreean, flancat din nou de garzi


Presedintele american, Donald Trump, si liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, au ajuns la Singapore cu doua zile inainte de intalnirea pe care o asteapta o lume intreaga.
Summitul de marti dimineata va intra in istorie. Este prima oara cand un lider nord-coreean se intalneste cu un presedinte american in functie. Cei doi vor incerca sa negocieze obtinerea unui acord privind denuclearizarea Coreei de Nord in schimbul relaxarii sanctiunilor internationale.
 
Presedintele nord-coreean, Kim Jong-un, a ajuns primul la Singapore, la bordul unui avion al companiei Air China. Apoi convoiul, urmarit de sute de localnici curiosi a plecat catre hotelul St Regis. Limuzina neagra cu steagul nord-coreean, in care se afla Kim, a fost filmata non-stop de doi cameramani din delegatie.
 
3.000 de jurnalisti veniti din intreaga lume ii urmaresc fiecare miscare, asa ca delegatia nord coreeana si-a luat toate precautiile. La hotel, bodiguarzii lui Kim, impreuna cu zeci de politisti si angajati au facut un scut uman in jurul intrarii, blocand orice tentativa de a suprinde imagini cu sosirea lui.
 
In urma lui Kim a venit o delegatie din care nu lipseste sora lui mai mica, Kim Yo Jong. Imediat dupa sosire, liderul de la Phenian a avut si o prima intalnire, cu premierul singaporez.
 
Cateva ore mai tarziu, a ajuns si Donald Trump, venit direct de la summitul G7 din Canada. 
 
La plecare, Trump isi declara intentiile, marturisind ca are in fata “o ocazie unica”.
 
”Cred ca, cel putin, vom avea o relatie, vom incepe un dialog. Cred ca imi voi da seama foarte repede daca se va intampla ceva bun sau nu.”
 
Presedintele s-a cazat la hotelul Shangri La, si el devenit in aceste zile teatrul unor operatiuni de securitate extraordinare. De altfel, summitul dintre presedintele SUA si liderul nord-coreean va costa in jur de 15 milioane dolari, dupa cum a anuntat premierul din Singapore. Jumatate dintre bani sunt cheltuiti doar pe masurile de securitate.
 
Trump si Kim se vor intalni la hotelul Capella, de pe insula Sentosa, cuvant care inseamna “pace si liniste”. Locul a fost ales strategic. Faptul ca este inconjurat de apa ii ajuta pe organizatori sa tina departe potentiali indivizi indezirabili.