Imprimare
PDF

Trump, nominalizat la premiul Nobel pentru Pace pentru eforturile de denuclearizare a peninsulei coreene


Presedintele american Donald Trump a fost nominalizat pentru Premiul Nobel pentru Pace pentru munca depusa pentru a ajunge la un acord de denuclearizare a peninsulei coreene.
Liderul SUA a fost nominalizat de doi membri ai Partidului Progresist din Norvegia, potrivit agentiei de presa NRK. Aceasta nominalizare il va face eligibil pentru anul viitor, potrivit Bloomberg.
 
Nominalizarile pentru cel mai ravnit premiu din lume sunt deschise parlamentarilor, cadrelor universitare si cercetatorilor din intreaga lume. Comitetul Nobel de la Oslo primeste de obicei sute de nominalizari in fiecare an, iar printre nominalizarile din trecut s-au numarat presedintele rus Vladimir Putin, fostul lider cubanez Fidel Castro si actrita Susan Sarandon.
 
In timp ce comitetul norvegian Nobel este numit de parlament, deciziile sale sunt independente. Numirea lui Trump a venit din partea a doi membri de dreapta ai Partidului Progresului Norvegian, care pledeaza pentru imigratie limitata si impozite mai mici.
 
“Ce se intampla acum este un fapt istoric”, a declarat Perk Willy Amundsen, membru al Partidului Progress, pentru NRK. “Un proces este in curs de desfasurare pentru a asigura pacea mondiala in viitor. Este un proces fragil, dar trebuie, bineinteles, sa facem ceea ce putem pentru a ajuta acest proces sa aduca rezultate bune ”.
 
Premiul din 2017 a fost acordat campaniei internationale de eliminare a armelor nucleare. Printre castigatorii editiilor trecute se numara fostul presedinte american Barack Obama si liderul drepturilor civile Martin Luther King Jr.