Imprimare
PDF

Trump, furios pe aliatii din NATO care nu investesc in aparare. In ce pozitie este Romania


Donald Trump a criticat din nou statele membre NATO pentru ca nu aloca destule fonduri pentru aparare, chiar inaintea summit-ului Aliantei.
„Statele Unite cheltuie mult mai mult pentru NATO decat oricare alta tara. Nu este corect si nici acceptabil. Desi aceste tari si-au marit cheltuielile de cand mi-am inceput mandatul, trebuie facut mai mult. Germania este la 1%, SUA este la 4% iar NATO este mai benefic pentru Europa decat pentru SUA”, a scris Trump. „Dupa unele date, SUA plateste pentru 90% din NATO iar unele tari nici nu se apropie de tinta de 2%. In plus, Uniunea Europeana are un surplus de 151 de milioane de dolari in relatiile comerciale cu SUA”, a mai afirmat Trump pe Twitter.
 
Potrivit celor mai recente estimari NATO, doar sase state ale Aliantei au atins tinta de 2% din PIB alocat apararii - Statele Unite, Marea Britanie, Grecia, Estonia, Polonia si Romania. 
 
Liderii statelor membre NATO, inclusiv Klaus Iohhanis se reunesc miercuri si joi, la Bruxelles, in cadrul unui summit unde este de asteptat ca presedintele american Donald Trump sa le ceara din nou celorlalte tari membre ale Aliantei sa isi majoreze cheltuielile pentru aparare.  La finalul lunii iunie, Trump a trimis o scrisoare unui numar de noua state membre ale Aliantei, printre care Germania, Canada si Norvegia, in care le someaza sa-si respecte angajamentul ca pana in 2024 sa treaca la alocarea a cel putin 2% din PIB pentru aparare.
 
Impartirea poverii cheltuielilor pentru aparare ale NATO intre statele sale membre va fi unul dintre principalele subiecte pe agenda summitului din 11-12 iulie, a confirmat secretarul general al organizatiei, Jens Stoltenberg.