Imprimare
PDF

Trump: Exista o sansa ca liderul nord-coreean Kim Jong-Un sa renunte la arme nucleare


Presedintele american Donald Trump, care si-a dat acordul pentru un summit cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un, a scris miercuri pe Twitter ca exista in prezent ‘o sansa buna’ ca liderul nord-coreean sa renunte la arme nucleare, relateaza AFP.
Presedintele american a transmis de asemenea pe Twitter ca a primit marti un mesaj din partea presedintelui chinez Xi Jinping, potrivit caruia intalnirea acestuia cu Kim Jong-Un ‘a mers bine’ si ca liderul nord-coreean a fost dornic sa-l intalneasca. Dar ”in acelasi timp si din pacate, presiunea si sanctiunile maxime trebuie mentinute cu orice pret”, a adaugat Trump.
 
Kim Jong-Un a fost intampinat cu mare fast la Beijing, in prima sa vizita - secreta - in China, in timpul careia a vorbit despre ‘denuclearizarea’ Coreii de Nord inainte de summitul cu Donald Trump.
 
La prima iesire oficiala din tara de la preluarea mandatului, la sfarsitul anului 2011, Kim si sotia sa au fost primiti cu o ceremonie solemna si un banchet la Palatul Poporului in timpul acestei vizite, care nu a fost dezvaluita in mod oficial decat miercuri, dupa ce cuplul nord-coreean a revenit in tara cu trenul.
 
Vizita, care a avut loc de duminica pana miercuri, potrivit Xinhua, evidentiaza o apropiere intre cele doua tari vecine, divizate in ultimii ani de sprijinul Beijingului pentru sanctiunile internationale vizand fortarea Phenianului sa renunte la programul sau nuclear. Kim Jong-Un nu se intalnise niciodata pana acum cu presedintele chinez Xi Jinping.
 
‘Nu exista nicio indoiala ca prima mea vizita in afara tarii (trebuia sa fie) in capitala chineza’, a spus liderul nord-coreean, potrivit agentiei de presa nord-coreene ACTC.