Imprimare
PDF

Transformarea Rusiei sub Vladimir Putin. In 1999, armata nu avea bani nici de sosete


Popularitatea lui Vladimir Putin, pe plan intern, pare direct proportionala cu intensitatea criticilor lansate din strainatate impotriva tarului de la Kremlin.
Este un paradox care ii dezarmeaza pe observatorii occidentali. Cert este ca multi rusi il asociaza pe Putin cu stabilitatea si cu o relativa, dar deja pierduta, prosperitate, pe cand petrolul era scump.
 
Duminica noapte, Vladimir Putin a savurat pe indelete cel mai bun scor obtinut vreodata in alegeri.
 
Alexander Baunov, analist politic Carnegie Center Moscova: “Fireste, in Rusia nu au fost alegeri in sensul occidental al termenului. Dar sprijinul este mai mult sau mai putin real. Si, pentru Occident, rezultatul inseamna ca daca vrei sa tratezi cu Rusia - si n-ai cum sa n-o faci, e un jucator prea mare - trebuie sa tratezi cu Putin”.
 
Nascut pe 7 octombrie 1952 din parinti muncitori, care ocupau o camera intr-un apartament comunitar din Leningrad, Vladimir Putin nu era deloc predispus la gloria Kremlinului. Potrivit propriei marturisiri, in tinerete a invatat ca “daca lupta este inevitabila, trebuie sa lovesti primul” si sa exploatezi semnele de slabiciune ale adversarului
 
Garry Kasparov: “Zic unii ca n-ar face una-alta, pentru ‘ca da urat’. N-ar trimite trupe in Ucraina, n-ar anexa Crimeea, n-ar ucide oameni in strainatate, n-ar bombarda Aleppul. Pai le face pe toate astea tocmai pentru ca vazut ca scapa nepedepsit, netaxat”.
 
Fostul agent KGB a fost catapultat in 1999 la sefia guvernului. In urma unui val de atentate, Putin a declansat al doilea Razboi in Cecenia, un conflict sangeros, marcat de atrocitati ale armatei ruse. Acest razboi va fi fundamentul popularitatii sale in Rusia in chip de barbat puternic caruia nu-i este frica de decizii dificile.
 
La Kremlin s-a instalat pe 31 decembrie 1999, aparent coplesit de misiune. Era insa o sovaiala inselatoare.
Rusia era inca intr-o stare de mahmureala post-sovietica.
 
Presa era plina de titluri despre crime la comanda, armata nu-si putea permite nici macar sosete pentru soldatii, iar bugetul tarii era dependent de imprumuturi externe.
 
Optsprezece ani mai tarziu, prietenii lui Putin conduc economia, iar armata rusa renaste. Desi ii place sa pozeze in om modest cu gusturi simple, anchete realizate de opozitie sustin ca - in realitate - Putin ar fi cel mai bogat dintre liderii lumii. Iar aparenta lui discretie nu-l impiedica sa pozeze constant in mascul alfa: face demonstratii de judo, calareste in galop cu bustul gol prin taiga sau stinge incendii la comanda unui bombardier cu apa.
 
Simon Sebag Montefiore: “Este disperat sa-si demonstreze forta si sa proiecteze o imagine de putere militara. Asta e formula lui si a fost formula tuturor liderilor rusi, de la Romanovi la Stalin: securitate si prosperitate acasa, glorie in strainatate! De aceea, Putin a intervenit in Siria, in Ucraina. Dar Siria s-a dovedit un front militar mult mai dificil si mai alunecos decat anticipa. Iar economia Rusiei e debila. Nu a fost reformata”.
 
O intreaga generatie nu a cunoscut niciodata o Rusie fara Vladimir Vladimirovici Putin. Si tot mai multi lideri straini - intre care presedintele american Donald Trump - ii imita mentalitatea de fortareata nationalista asediata.