Imprimare
PDF

Tot mai multe tari intra in noua COALITIE impotriva Turciei: Si Franta isi SUSPENDA exportul de arme catre Ankara


"Franta a decis sa suspende orice plan pentru exportul in Turcia de materiale de razboi care ar putea fi utilizate in cadrul ofensivei din Siria", au anuntat sambata ministerul francez al armatelor si de externe, noteaza AFP.
 
"Aceasta decizie are efect imediat", au precizat cele doua ministere intr-un comunicat. "Consiliul Afaceri Externe al UE care se va reuni la 14 octombrie la Luxemburg va fi ocazia de a coordona o abordare europeana in acest sens", potrivit documentului, informeaza agerpres.ro.
 
"Franta reitereaza condamnarea ferma a ofensivei unilaterale angajate de Turcia in nord-estul Siriei", a adaugat comunicatul. Aceasta "submineaza eforturile de securitate si de stabilizare ale Coalitiei internationale contra Daech (acronimul in araba al gruparii Stat Islamic). Ea antreneaza consecinte umanitare importante. Aduce deci atingere securitatii europenilor", a subliniat documentul.
 
"Franta solicita organizarea rapida a unei reuniuni a Coalitiei contra Daech pentru a discuta despre continuarea eforturilor Coalitiei in acest context", potrivit comunicatului.
 
O decizie similara de suspendare a vanzarilor de arme catre Ankara a fost anuntata vineri si sambata de guvernele norvegian si german.
 
Ca reactie la decizia Berlinului, ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a afirmat la postul de radio Deutsche Welle ca ofensiva din nordul Siriei reprezinta o "chestiune vitala" si o problema de securitate nationala, o chestiune de supravietuire".