Imprimare
PDF

Tanara condamnata la moarte, dupa ce l-a injunghiat pe violatorul ei


O tanara in varsta de 19 ani din Sudan a fost condamnata la moarte, dupa ce l-a injunghiat mortal pe un barbat cu care a fost obligata de familie sa se casatoreasca.
Ea si-a motivat gesturile precizand ca sotul sau a violat-o, in timp ce rudele acestuia au imobilizat-o.
 
Cazul lui Noura Hussein a starnit dezbateri legate de problematica violului marital in Sudan, tara in care varsta legala pentru casatorie este de doar 10 ani, iar violul marital este legal, informeaza CNN.
 
La ultimul termen al procesului, sustinatorii tinerei au umplut sala de judecata din Omduraman, iar cand judecatorul a anuntat sentinta, oamenii au luat cu asalt holurile instantei. Familia sotului a refuzat posibilitatea ca tanara sa fie iertata, la fel si pe cea de a primi o compensatie financiara, cerand executarea Nourei Hussein. 
 
„Noura este in stare de soc dupa aflarea sentintei de azi”, a spus medicul Adil Mohamed Al-Imam, unul dintre avocatii ei.
 
Al-Imam a decis sa ii preia cazul pro-bono, dupa ce primul avocat al Nourei a renuntat la caz. Totodata, el a afirmat ca tanara nu a fost abandonata doar de Justitie, ci si de propria familie.
 
Cazul tinerei a revolltat atat comunitatea locala, cat si pe cea internationala. Mii de persoane au semnat o petitie de sustinere a acesteia, iar pe retelele de socializare au capatat popularitate hashtag-uri precum #JusticeforNoura (n.r – justitie pentru Noura) si #SaveNoura (n.r – salvati-o pe Noura).
 
Printre cei care au venit la tribunal sa o sustina pe Noura a fost si Nahid Gabralla, director al unei organizatii nonguvernamentale care se ocupa de victimele si supravietuitorii violentelor de gen, in capitala Khartoum (SEEMA).
 
„Am mai vazut astfel de cazuri. Femeile din Sudan trec prin astfel de situatii tot timpul. Cazul Nourei este diferit, pentru ca ea si-a aparat drepturile”, a spus Gabralla.
 
Astfel, echipa legala a tinerei are 15 zile sa faca recurs.
 
Obligata sa se casatoreasca la 15 ani
 
Obligata de familie sa se casatoreasca la varsta de 15 ani, Noura Hussein a fugit de acasa si timp de trei ani a locuit cu matusa sa. Cand tatal a convins-o sa se intoarca acasa, acesta a fortat-o sa se casatoreasca si a lasat-o in grija familiei viitorului sot. Intrucat Noura a refuzat sa intretina relatii sexuale cu sotul sau, familia acestuia a imobilizat-o, iar barbatul a violat-o.
 
„Fratele si alti doi veri (n.r - de-ai sotului) au incercat sa o convinga, dar cand a refuzat, au palmuit-o si au obligat-o sa intre intr-o camera”, a precizat avocatul Al-Imam, detaliind ca cei trei s-au asigurat ca tanara nu se va putea misca, in timp ce sotul acesteia a agresat-o fizic.
 
Cateva zile mai tarziu, barbatul a incercat din nou sa o violeze, astfel ca tanara l-a injunghiat mortal. Noura a incercat sa apeleze la parintii ei, insa acestia au predat-o politiei. Potrivit avocatului tinerei, motivul pentru care familia a recurs la acest gest este acela ca Noura a contestat normele sociale din Sudan, care prevad ca o femeie trebuie sa se supuna intotdeauna sotului.
 
In acest context, Ahmed Elzobier, cercetator la Amnesty International Sudan, a precizat ca este prima data cand un astfel de abuz atrage atentia internationala.
 
„In Sudan, violul marital are loc frecvent, iar oamenii nu vorbesc despre asta”, a adaugat Elzobier, subliniind ca acest caz schimba perceptia in ceea ce priveste abuzurile prin care trec femeile casatorite.