Imprimare
PDF

Sustinut de Merkel si Macron, Juncker exclude posibilitatea de a da inapoi in numirea germanului Selmayr ca secretar general al CE


Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a exclus vineri posibilitatea sa faca un pas inapoi in urma polemicii provocate de decizia sa de a-l promova pe fostul sau sef de cabinet, Martin Selmayr, in postul de secretar general al executivului comunitar, precizand ca nu ii va cere acestuia demisia, in timp ce cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Emmanuel Macron si-au confirmat sustinerea pentru aceasta hotarare a lui Juncker, informeaza AFP.
Conform unei surse din Partidul Popular European (PPE), citata de agentia France Presse si care confirma relatari aparute in publicatiile Spiegel si Politico, Jean-Claude Juncker i-a avertizat joi pe liderii PPE ca isi va da el insusi demisia daca Martin Selmayr va trebui sa renunte la postul in care l-a promovat.
 
Dar, la conferinta de presa desfasurata vineri dupa terminarea summitului european, Jean-Claude Juncker a exclus posibilitatea vreunei demisii. ''Dl. Selmayr nu isi va da demisia, intrucat eu sunt singurul in masura sa-i ceara sa demisioneze'', a indicat el
 
Si cancelarul german Angela Merkel si-a exprimat sprijinul fata de decizia lui Juncker, respingand de asemenea sugestiile ca Selmayr ar aduce vreun serviciu Germaniei din pozitia pe care o ocupa in executivul comunitar. ''Apreciez mult activitatea lui Selmayr'', a spus ea la conferinta de presa ulterioara summitului european. Cat despre ''cei care cred ca, pentru ca el este german, face ceea ce convine Germaniei, noi nu avem deloc aceasta impresie. El decide intr-un mod foarte european'', a mai spus Merkel.
 
La randul sau, presedintele francez Emmanuel Macron a laudat ''profesionalismul'' lui Selmayr. ''Persoana si calitatea sa nu trebuie puse la indoiala, este foarte competent si cunoaste bine Europa'', si-a motivat presedintele francez opinia.
 
Germanul Martin Selmayr, supranumit si ''monstrul'' lui Juncker, a fost promovat de acesta din urma pe 21 februarie din postul de sef al cabinetului sau in cel de secretar general al executivului comunitar, functia cea mai inalta in structura administrativa a institutiei. Aceasta numire surpriza a provocat o polemica in urma careia Parlamentul European a organizat o dezbatere.
 
Eurodeputatii au transmis Comisiei Europene o lista cu 130 de intrebari ce fac referire la conditiile acestei numiri si la respectarea regulilor interne ale executivului european, care a promis ca va raspunde in zilele urmatoare. Doua noi reuniuni pe acest subiect se vor desfasura la Parlamentul European pe 26 si 27 martie.