Imprimare
PDF

Summit Trump-Kim: China saluta inceputul unei noi ''istorii''


China, principala aliata a Coreei de Nord, a salutat marti summitul de la Singapore dintre presedintele american Donald Trump si liderul nord-coreean Kim Jong Un, facand din nou apel la o "denuclearizare totala" a tarii vecine, informeaza AFP.
"Astazi, faptul ca cei mai inalti lideri ai celor doua tari au luat loc unul langa altul pentru negocieri de la egal la egal are o semnificatie importanta si constituie inceputul unei noi istorii", a declarat in fata presei ministrul chinez al afacerilor externe, Wang Yi.
 
"China saluta (acest fapt) si isi aduce sprijinul", a adaugat ministrul, intrebat daca Beijingul a fost marginalizat de apropierea dintre Washington si Phenian. "Este vorba de un obiectiv la care am sperat si pentru care am lucrat", a spus el.
 
Wang a facut aceste declaratii inainte de cele ale lui Trump si Kim la finalul discutiilor lor din Singapore. Presedintele american a dat asigurari cu aceasta ocazie ca denuclearizarea va incepe "foarte repede".
 
La Beijing, Wang a pledat pentru o "denuclearizare totala", dupa cum cer si Statele Unite. "In acelasi timp, trebuie sa existe un proces de pace pentru peninsula (coreeana), pentru a rezolva ingrijorarile rezonabile ale Coreei de Nord in materie de securitate", a subliniat ministrul chinez.
 
"Nimeni nu se poate indoi de rolul important si absolut unic pe care l-a jucat China. Iar acest rol va continua", a promis oficialul chinez.
 
China a aplicat in ultimii ani sanctiuni internationale pentru a-si convinge aliatul sa-si abandoneze programul nuclear, provocand furia Phenianului. Insa cele doua tari s-au reapropiat recent, Kim Jong Un efectuand doua vizite in China de la inceputul anului, primele sale calatorii in strainatate dupa ce a preluat puterea, in 2011.