Imprimare
PDF

SUA ar putea DEPORTA sute de bosniaci, pentru CRIME de razboi


Oficiali americani din domeniul imigratiei ar putea sa deporteze 150 de bosniaci care traiesc in Statele Unite, pentru ca ar fi luat parte la crimele de razboi si la „curatirea etnica” din timpul conflictului din fosta Iugoslavie.

Oficialii au identificat, in total, 300 de imigranti, care au ascuns implicarea lor in crime de razboi, atunci cand au venit in Statele Unite, in valul de refugiati bosniaci care a fugit din calea violentelor.

Pe masura ce dosare secrete din Bosnia si noi informatii pot fi accesate, oficialii spun ca numarul suspectilor ar putea ajunge la peste 600 de persoane.

„Cu cat mai mult cautam, cu atat mai multe documente gasim”, a spus Michael MacQueen, un istoric al Oficiului pentru Imigratie, care a condus mai multe investigatii in sectiunea de crime de razboi a agentiei.

Printre imigrantii acuzati, multi dintre ei fosti soldati din Bosnia, se numara un antrenor de fotbal din Virginia, un muncitor in industria otelului din Ohio si angajati ai unui cazino de patru stele din Las Vegas.

Efortul de a indentifica sustecti a inclus un apel difuzat pentru bosniacii din intreaga lume, in februarie, in care se cere martorilor sa declare orice informatie detin legata de crimele de razboi.

Bosniacii ar trebui sa fie siguri ca „justitia se poate face in SUA, chiar daca au trecut multi ani de cand au avut loc crimele”, a spus un procuror pentru drepturile omului de la Departamentul de Justitie, Kathleen O’Connor, potrivit New York Times.