Imprimare
PDF

Statele din nordul UE sunt impotriva proiectelor ambitioase de reformare a zonei euro


Un numar de opt state din nordul Uniunii Europene si-au exprimat marti ingrijorarea fata de proiectele ambitioase de reformare a reformare a zonei euro avansate de presedintele Frantei, Emmanuel Macron, informeaza AFP si Reuters.
Intr-un comunicat comun Olanda, Estonia, Lituania, Letonia, Finlanda, Irlanda, Danemarca si Suedia, ultimele doua care nu fac parte din zona euro, pledeaza pentru ca reformele sa se limiteze la finalizarea uniunii bancare, la infiintarea Fondului Monetar European si la respectarea regulilor bugetare, urmand ca reformele mai "ambitioase" sa fie amanate pentru mai tarziu.
 
Cele opt state nordice se opun in special propunerilor presedintelui Frantei, care preconizeaza un buget comun al zonei euro si un Minister comun de Finante.
 
"Performantele mai solide ale structurilor nationale si politicilor fiscale in linie cu prevederile comune ar trebui sa aiba prioritate in fata unor propuneri mai profunde", se arata in documentul semnat de cele opt state.
 
Grupul statelor nordice subliniaza ca planurile de integrare ar trebui sa se concentreze pe zonele unde statele membre sunt deja aproape de un compromis, cum este finalizarea uniunii bancare.
 
"Sunt unele reforme care "este bine sa le ai" precum un minister comun de Finante, dar acestea nu rezolva problemele reale. Acestea vor fi solutionate doar prin masuri pragmatice. Nu ar trebui sa implementam cvasi-reforme ci sa fim onesti si sa recunoastem care sunt reformele care rezolva cu adevarat problemele cu care ne confruntam" a declarat ulterior ministrul finlandez de Finante, Petteri Orpo.
 
Cele 19 state din zona euro au opinii divizate cu privire la proiectele de reformare a zonei euro, in conditiile in care tarile din nord se opun traditiilor protectioniste din Franta si Germania sau solicitarilor de subventii ale statelor din est si sud.