Imprimare

Seful NATO: Afganistanul risca se intoarca la haos daca ne retragem prea devreme din zona


Afganistanul s-ar putea intoarce la statutul de "stat al haosului", daca trupele NATO se retrag din zona, ceea ce ar insemna un "paradis" pentru teroristi, a declarat Secretarul General al Aliantei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, in cadrul sesiunii plenare a Adunarii Parlamentare a NATO de la Bucuresti.
 
Stoltenberg a dat exemplu atentatele din 11 septembrie 2001 coordonate de al Qaida impotriva Statelor Unite care s-au soldat cu mii de morti si a afirmat ca acest lucru nu trebuie sa se mai repete.
 
"Tocmai m-am intors dintr-o calatorie in Afganistan si am vorbit despre angajamentul reinnoit pentru lupta din zona. Am vazut cat de bine lucreaza trupele NATO cu trupele de securitate din Afganistan pentru a le antrena si pentru a le ajuta sa faca progrese pe campul de lupta si pentru a-si reduce victimele. Situatia in Afganistan este una care ne provoaca, pentru ca intelegem cu totii costul de a ramane in Afganistan, costul omenesc, dar si costul financiar. Dar costul de a pleca din Afganistan ar fi mult mai ridicat", a declarat Jens Stoltenberg.
 
Secretarul General al Aliantei Nord-Atlantice considera ca daca trupele NATO se retrag din zona, exista riscul ca Afganistanul sa se intoarca la statutul de "stat al haosului", un "paradis" pentru teroristi.
 
"Daca NATO pleaca prea devreme din zona, atunci riscam ca Afganistanul sa se intoarca la statutul sau de stat al haosului, iar acesta ar fi un paradis pentru terorismul international. Situatia s-ar repeta, vorbim de cazul 11 septembrie, cand mii de oameni au fost omorati. Nu putem sa permitem ca acest lucru sa se repete, de aceea ramanem in Afganistan, dedicati acestei cauze", a continuat Stotenberg.
 
El a adaugat ca, datorita NATO, ISIL pierde teren.
 
"Vrem sa ne sporim actiunea in alte zone. Alianta este acum un membru deplin al coalitiei globale de lupta impotriva ISIL. Sistemele noastre de supraveghere ajuta coalitia NATO, antreneaza forte de securitate pentru a lupta impotriva ISIL in Irak, iar trupele din Irak antrenate de NATO sunt folosite pentru lupta de la Mosul si in alte zone. Facem progrese, ISIL pierde teren si ei sunt pe fuga", a mai spus Secretarul General al Aliantei Nord-Atlantice.
 
Peste 600 de militari romani se afla pe frontul din Afganistan. Amintim ca la jumatatea lunii septembrie a acestui an 2 militari romani au fost raniti si un altul a murit in timp ce se aflau in misiune in Afganistan, in urma exploziei unei masini capcana.