Imprimare
PDF

Seful executivului Cataloniei si premierul Spaniei s-ar putea intalni in curand


Quim Torra si Marian Rajoy si-au anuntat intentia de a se intalni.
Noul presedinte al executivului catalan, separatistul Quim Torra, si seful guvernului conservator spaniol, Mariano Rajoy, si-au anuntat marti intentia de a se intalni, in timp ce ia amploare polemica provocata de o serie de afirmatii violent antispaniole atribuite liderului separatist catalan, relateaza AFP.
 
“Primul obiectiv al noului guvern catalan este de a oferi dialogul guvernului spaniol”, a afirmat Quim Torra la Berlin, unde i-a facut o vizita lui Carles Puigdemont, predecesorul sau la conducerea Cataloniei destituit de Madrid in urma tentativei de secesiune a regiunii, in toamna lui 2017. Acesta se afla in libertate sub control judiciar in Germania in asteptarea examinarii unei cereri de extradare.
 
“Va rog, stabiliti o data si un loc” pentru o intalnire, i s-a adresat Torra lui Rajoy.
 
Premierul spaniol a anuntat imediat ca accepta. “Cu siguranta il voi primi pe presedintele Generalitat (guvernul autonom catalan), daca imi cere asta”, a declarat Mariano Rajoy aflat in vizita la Sofia, in Bulgaria. Dar “nu va fi republica” in Catalonia, a avertizat el.
 
Quim Torra, care in cursul alegerii sale a promis “sa construiasca un stat independent, o republica” in Catalonia, urmeaza sa formeze un guvern in viitorul apropiat. Aceasta va duce automat la ridicarea tutelei impuse de guvernul central spaniol asupra regiunii cand deputatii separatisti au proclamat independenta, la 27 octombrie 2017.
 
Guvernul conservator spaniol condus de Mariano Rajoy a reamintit insa ca va putea prelua in orice moment controlul regiunii daca Quim Torra nu respecta Constitutia.
 
Pe de alta parte, executivul spaniol a anuntat marti ca va continua sa controleze finantele regiunii chiar si dupa ridicarea tutelei, cerand un raport lunar detaliat.
 
Statul spaniol se va asigura ca “niciun euro din fondurile publice ale Cataloniei nu va fi destinat asa-zisului proces de independenta”, a afirmat in fata presei un inalt responsabil al Partidului Popular la putere, Fernando Martinez-Maillo.
 
De la Berlin, Quim Torra, a respins deja aceasta posibilitate. “Nu poate fi asa, in niciun fel (...) Nu vom accepta aceste conditii”, a protestat el. “Este absolut necesar pentru noi sa pastram controlul asupra propriilor finante”, a adaugat noul presedinte al executivului catalan.