Imprimare
PDF

Scrisoarea lui Einstein despre Dumnezeu. Ce spunea fizicianul despre Biblie


O scrisoare de mana scrisa de Albert Einstein, cunoscuta sub numele de ”Scrisoarea lui Dumnezeu”, este asteptata sa fie licitata la o suma de pana la 1,5 milioane de dolari.
Scrisoare se intinde pe o pagina si jumatate si a fost scrisa in 1954 in limba germana si a fost adresata filosofului Eric Gutkind. Aceasta contine reflectii asupra lui Dumnezeu, a Bibliei si a iudaismului.
 
”Cuvantul Dumnezeu este pentru mine nimic mai mult decat expresia si produsul slabiciunilor omenesti, Biblia, o colectie de legende onorabile, dar totusi primitive, care sunt destul de copilaresti”, scria Einstein in scrisoarea sa.
 
Teza a fost catalogata drept dovada ca fizicianul, unul dintre cei mai apreciati ganditori ai secolului al XX-lea, a fost ateu, desi Einstein nega uneori acest fapt si spunea ca doar a fost etichetat ca fiind unul.
 
In scrisoarea sa, care a fost scoasa la licitatie marti, in New York, Einstein isi prezinta, de asemenea, si dezamagirea asupra iudaismului. ”Pentru mine, religia evreiasca, ca toate celelalte, este o incarnare a celor mai copilaresti superstitii. Si poporul evreu, caruia ii apartin cu bucurie si cu a caror mentalitate am o afinitate profunda, nu are o calitata diferita pentru mine ca pentru ceilalti”, a scris Einstein, potrivit The Guardian. 
 
”In ceea ce priveste experienta mea, nu sunt mai buni decat alte grupuri umane, desi sunt protejati de cele mai grave forme de cancer prin lipsa puterii. Altfel nu vad nimic ”ales” despre ei”, scria fizicianul.
 
Scrisoarea a fost scrisa ca raspuns la cartea lui Gutkind, numita ”Alege viata: Apelul biblic la revolta”. Ea a fost tinuta printre lucrarile lui Gutkin, dar a fost scoasa pentru prima data la licitatie in 2008, cand a fost cumparata cu 170.000 de lire sterline.
 
Recunoscandu-si dezamagirea ca nu a reusit sa tina ascuns documentul, Dawkins a spus: ”Aceasta scrisoare era despre ceva foarte important pentru Einstein”.
 
Potrivit biografiei publicata in 1996: ”Einstein: O viata”, acesta a fost un credincios devotat cand era copil. De la varsta de 13 ani ”si-a abandonat fervoarea religioasa necritica, simtind ca a fost inselat cu minciuni credincioase”.