Imprimare
PDF

Scriitorul turc Orhan Pamuk: Turcia se indreapta catre un regim al terorii. Sunt extrem de furios


Scriitorul turc Orhan Pamuk, laureat al premiului Nobel pentru Literatura in urma cu zece ani, a criticat arestarea unui jurnalist important din Turcia, precizand ca ceea ce se intampla in tara sa capata accentele unui ”regim de teroare”, informeaza News.ro.

"Sunt extrem de furios, imi exprim cele mai virulente critici impotriva arestarii scriitorului Ahmet Altan, una dintre cele mai importante condeie ale jurnalismului turc, precum si a arestarii fratelui sau, Mehmet Altan, cadru universitar si economist de renume. In Turcia, suntem pe cale, incetul cu incetul, sa inchidem in celule toate persoanele care isi permit sa exprime critici chiar si minimale ale actiunilor guvernului...pe baza celei mai puternice uri ", a scris Pamuk intr-un articol publucat in La Repubblica.

Aceasta este prima luare de pozitia a scriitorului turc, cunoscut critic al presedintelui Erdogan, dupa tentativa esuata de lovitura de stat din luna iulie si in contextul arestarilor masive care au avut loc de atunci.

In ciuda situatiei tensionate din tara sa, Orhan Pamuk declara ca va ramane in Turcia, pentru a lupta pentru democratie, toleranta si libertate.
Ahmet Altan, unul dintre cei mai influenti jurnalisti din Turcia, si fratele sau Mehmet au fost arestati in cadrul anchetei care vizeaza tentativa de lovitura de stat atribuita de autoritati predicatorului Fethullah Gülen.