Imprimare

Scandalul bebelusilor modificati genetic. Cercetatorul responsabil de experiment, arestat


Un om de stiinta chinez, care a anuntat crearea primului copil „modificat genetic” a fost retinut de autoritatile din China, care sustin ca el a actionat ilegal in cautarea faimei si averii.
He Jiankui a pretins ca a modificat genetic embrioanele a doua fetite gemene pentru a nu putea avea HIV, fapt care a generat scepticism si indignare, potrivit presei de stat, citata de BBC, informeaza News.ro.
 
Anchetatorii afirma ca cercetatorul ar putea primi o pedeapsa serioasa, dupa ce a actionat pe cont propriu si a falsificat documente de evaluare a eticii. 
 
Profesorul He, care se afla in arest la domiciliu, si-a aparat munca. In noiembrie, el a declarat la un summit din Hong Kong ca este „mandru” de activitatea sa in domeniul modificarilor genetice, o practica care este interzisa in majoritatea tarilor, inclusiv in China.
 
Anuntul sau a fost condamnat sute de oameni de stiinta chinezi, dar si de comunitatea internationala, care au atras atentia ca orice aplicare de modificare a embrionilor umani in scopul reproducerii nu este etica.
 
Rezultatele profesorului He Jiankui nu au fost inca verificate, dar anchetatorii au confirmat luni ca activitatea sa a avut ca rezultat nasterea de gemeni, iar o alta femeie este in prezent insarcinata.
 
Anchetatorii din provincia Guandong au afirmat ca doctorul a strans el insusi fondurile, evitand in mod deliberat supravegherea. El ar fi folosit tehnologie cu un nivel de siguranta scazut, cu ajutorul careia a facut modificari genetice.
 
Anchetatorii au confirmat ca profesorul He a recrutat opt cupluri pentru a participa la experimentul sau, acest lucru ducand la doua sarcini. Ei au spus ca gemenii numiti Lulu si Nana s-au nascut in noiembrie si sunt sub supraveghere medicala.
 
De la anuntul experimentului sau, profesorul He a fost arestat la domiciliu in Shenzhen. In cadrul conferintei de la Universitatea din Hong Kong, el a spus ca fetitele s-au nascut „in mod natural si sunt sanatoase” si vor fi monitorizate in urmatorii 18 ani. Profesorul a mai spus ca experimentul a fost finantat de el insusi si a confirmat ca Universitatea sudica de stiinta si tehnologie din Shenzhen nu a stiut de acest lucru.
 
He Jiankui a mai explicat ca cele opt cupluri - formate din tati seropozitivi - au semnat voluntar pentru experiment. Un singur cuplu a renuntat, dar era o „alta posibila sarcina” a unui embrion modificat genetic in stadiu incipient.
 
Cercetatorul a declarat ca studiul sau a fost trimis la o revista stiintifica pentru revizuire, desi nu a numit revista. El a fost evaziv si in privinta altor detalii, inclusiv in ceea ce priveste numele „anumitor experti” care, a spus el, au verificat activitatea sa si i-au oferit garantii.