Imprimare
PDF

Rusia sustine ca otravirea lui Serghei Skripal ar putea fi in interesul Londrei


Seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov a afirmat luni ca otravirea fostului agent dublu Serghei Skripal in Marea Britanie ar putea fi ‘in interesul’ Londrei pentru a deturna atentia populatiei britanice de la Brexit.
Otravirea “ar putea fi in interesul guvernului britanic, care se afla intr-o pozitie inconfortabila, neavand capacitatea de a-si indeplini promisiunile facute alegatorilor in conditiile Brexit-ului”, a declarat Lavrov intr-o conferinta de presa, relateaza Agerpres, citand AFP.
 
“Aceasta ar putea fi de asemenea in interesul serviciilor speciale britanice, cunoscute pentru capacitatea lor de a actiona cu permisiunea de a ucide”, a mai spus ministrul rus.
 
Potrivit acestuia, Moscova nu a avut niciun motiv ca in ajunul alegerilor prezidentiale si cu cateva luni inainte de organizarea Cupei Mondiale la Fotbal din Rusia sa-si otraveasca fostul spion, care fusese condamnat pentru tradare inainte de a face obiectul unui schimb in anul 2010.
 
Lavrov a criticat, de asemenea, decizia tarilor occidentale de a expulza diplomati rusi de pe teritoriul lor, ceea ce a provocat un raspuns simetric din partea Moscovei.
 
“Cand nu exista dovezi (ale implicarii Moscovei in otravire), atunci se razbuna pe diplomati”, a spus el, adaugand ca Rusia va continua sa aplice “principiul reciprocitatii” in relatiile sale cu occidentalii.
 
Potrivit lui Lavrov, nu de Rusia depinde cat de departe va ajunge escaladarea tensiunilor intre Moscova si Occident ca urmare a otravirii fostului colonel GRU (Serviciul de informatii al armatei ruse) Serghei Skripal si a fiicei sale Iulia, la 4 martie, la Salisbury (sud-vestul Angliei), informeaza TASS.
 
“Situatia este mai rea decat in perioada Razboiului Rece pentru ca atunci existau niste reguli, era respectata o anumita decenta. In prezent, partenerii nostri occidentali, ma refer in primul rand la SUA si Marea Britanie, precum si la cateva tari care le urmeaza orbeste, au renuntat la orice decenta si recurg deschis la minciuni, la dezinformare pur si simplu. Noi raspundem la aceasta cu destul calm, cu sange rece si insistam ca orice fel de acuzatii, orice fel de afirmatii sa se bazeze pe fapte”, a declarat ministrul de externe rus.
 
“In copilarie spuneam: cel care a inceput primul trebuie sa se si opreasca. Nu vrem sa facem jocuri de copii, dar pana acum partenerii nostri fac exact acest lucru”, a apreciat seful diplomatiei ruse.
 
Lavrov a adaugat ca Rusia are “numeroase intrebari” cu privire la acest caz si ca “incapacitatea Marii Britanii de a raspunde va insemna ca toate acestea reprezinta o inventie si, mai concret, o provocare flagranta”.
 
Otravirea fostului spion rus Serghei Skripal si a fiicei sale Iulia la 4 martie cu un agent neurotoxic pe teritoriul britanic a suscitat de la mijlocul lunii martie un val fara precedent de expulzari reciproce de diplomati - in total 300 - intre Rusia si tari occidentale.
 
Londra atribuie Rusiei responsabilitatea otravirii celor doi, dar Moscova neaga orice implicare.