Imprimare
PDF

Rusia si Austria si-au prelungit pana in 2040 contractele de livrare a gazelor


Vizita lui Vladimir Putin la Viena nu s-a limitat la amabilitati si bune intentii, ci s-a lasat cu decizii concrete: Rusia si Austria si-au prelungit pana in 2040 contractele de livrare a gazelor rusesti in Austria.
Iar cancelarul austriac a anuntat ca tara sa va depune eforturi, pentru a imbunatati relatiile dintre Moscova si Occident.
 
Dupa ce a fost primit la palatul Hofburg de presedintele liberal Alexander Van der Bellen, Vladimir Putin s-a intalnit si cu seful Guvernului, conservatorul Sebastian Kurz.
 
A fost momentul declaratiilor pragmatice si al afacerilor. Europa importa din Rusia o treime din gazul pe care il consuma, iar Austria a dat tonul. Vizita lui Putin marcheaza 50 de ani de la inaugurarea exporturilor de gaz sovietic in aceasta tara.
 
“Austria si Rusia contribuie enorm la apararea securitatii energetice a intregului continent. La ceremonia de azi, companii din tarile noastre au semnat un acord prin care Rusia va furniza gaze Austriei pana in 2040”, a transmis Vladimir Putin, presedintele Rusiei.
 
Pe lista subiectele fierbinti de pe agenda s-au aflat si sanctiunile impuse de europeni Rusiei dupa anexarea Crimeei.
 
“Sanctiunile si orice alte limitari motivate politic nu reusesc sa-si atinga scopul. Dauneaza tuturor, celor care le-au initiat si celor vizati de ele. Rusia a trecut cu bine peste toate problemele iscate de aceste limitari”, a mai spus Putin.
 
”Speram ca printr-un dialog intensificat vom vedea progres in relatiile dintre Rusia si Uniunea Europeana. Mai bine castiga ambele parti decat sa piarda amandoua”, a spus Sebastian Kurz, cancelarul austriac.
 
Mult mai transant a fost proaspatul lider al guvernului italian, sprijinit de o coalitie de partide populiste. Giuseppe Conte a cerut o “revizuire” a sanctiunilor impuse Rusiei si a declarat in fata parlamentului de la Roma ca Italia sustine imbunatatirea relatiilor cu Moscova, un partener comercial cheie al sau.