Imprimare
PDF

Rusia respinge acuzatiile de blocada a Marii Azov. “Au loc intarzieri din cauza vremii nefavorabile”


Kremlinul a respins joi acuzatiile ucrainene potrivit carora nave rusesti restrictioneaza transportul maritim in apropiere de Peninsula Crimeea in cadrul a ceea ce Kievul a numit o de facto blocada a porturilor sale de la Marea Azov.
Vorbind cu reporterii in cadrul unei conferinte, Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului, a declarat ca nu stie despre o astfel de problema si ca traficul maritim se desfasoara normal prin Stramtoarea Kerci.
 
Potrivit lui Peskov, uneori au loc intarzieri in zona din cauza vremii nefavorabile.
 
Stramtoarea Kerci separa Marea Neagra si Marea Azov si de la anexarea Peninsulei Crimeea din 2014 se afla sub controlul efectiv al Federatiei Ruse.
 
Mesajul Moscovei a fost transmis ca raspuns la afirmatiile ministrului ucrainean al infrastructurii, care a acuzat Federatia Rusa ca interzice plecarea si intrarea navelor in Marea Azov.
 
Acuzatiile oficialului ucrainean vin la cateva zile dupa ce Moscova a confiscat trei nave ucrainene si le-a retinut echipajele.
 
 
NATO solicita, din nou, Federatiei Ruse sa isi respecte angajamentele luate
 
Intre timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat ca Moscova trebuie sa se conformeze pe deplin si “fara intarziere” tratatului semnat cu Statele Unite privind rachetele nucleare, mai relateaza Agerpres.
 
El a subliniat ca noile rachete cu raza medie de actiune ale Rusiei pun in “serios pericol” acest tratat.
 
“Sistemul SSC-8 (racheta care incalca tratatul - n.r.) este mobil si usor de ascuns. Poate transporta focoase nucleare, reduce intervalul de avertizare la cateva minute, crescand riscul unui conflict nuclear si poate atinge capitale europene”, a precizat secretarul general al NATO intr-un articol publicat in cotidianul italian La Republica si in cel spaniol El Pais.
 
"Actiunile Rusiei submineaza tratatul INF, punandu-l in grav pericol”, a adaugat Stoltenberg, precizand ca Washingtonul “respecta pe deplin” acest tratat.
 
“Un tratat respectat doar de una dintre partile semnatare nu ne poate mentine in siguranta. (...) NATO trebuie sa fie ferma si predictibila”, a mai scris secretarul general al Aliantei, fara a evoca posibile contramasuri.
 
“Daca vrem sa evitam armele nucleare, trebuie sa ne asiguram ca dispunem de o descurajare si de o aparare conventionale puternice”, a insistat Stoltenberg.
 
Problema INF va figura probabil pe agenda reuniunii ministrilor de externe ai NATO de saptamana viitoare, potrivit dpa.
 
Acestea sunt, insa, doar cele mai recente avertismente trimise Rusiei pe acest subiect. In lunile trecute, Statele Unite a acuzat Rusia de mai multe ori de incalcarea tratatului datorita construirii rachetei Novator 9M729 (denumirea NATO fiind “SSC-8”). Iar in luna octombrie presedintele american Donald Trump a amenintat chiar cu retragerea din tratatul INF.
 
Tratatul privind fortele nucleare intermediare (INF), a fost semnat in 1987 de catre presedintele american Ronald Reagan si liderul sovietic Mihail Gorbaciov. El interzice construirea rachetelor nucleare lansate de la sol si care au o raza de actiune situata intre 500 si 5.500 de kilometri.
 
Acordul nuclear este una dintre componentele care a stat la baza arhitecturii de securitate a Europei de dupa prabusirea URSS, limitand riscul unui atac nuclear.