Imprimare
PDF

Rusia, condamnata de CEDO pentru tratamente inumane la adresa unor solicitanti de azil


Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat marti Federatia Rusa pentru ca a privat de libertate si a supus unor tratamente inumane patru solicitanti de azil, retinuti pentru mai multe luni in zona de tranzit a unui aeroport moscovit, informeaza AFP. 
 
Solicitantii de azil erau originari din Irak, din teritoriile palestiniene, din Somalia si din Siria. Ei au fost retinuti pentru o lunga perioada pe aeroportul international Seremetievo, dupa ce le-a fost interzisa intrarea in Rusia, pe motiv ca documentele lor nu erau in regula.
 
Trei dintre ei au stat blocati intre cinci si opt luni in aeroport, in 2015-2016, iar un al patrulea, somalezul, a fost retinut aici pentru aproape doi ani, inainte de a parasi aceasta zona la 9 martie anul trecut. Niciunul nu a fost autorizat sa intre in Rusia. Sirianul si irakianul se indreptau spre Danemarca si Suedia, palestinianul - spre Egipt, iar somalezul - spre Mogadiscio. In acest dosar, 'Z.A. si altii contra Rusiei', cei patru solicitanti se plangeau de 'privare ilegala de libertate' si de tratamente inumane si degradante la care au fost supusi, printre care 'conditii de detentie foarte proaste' in zona de tranzit, a precizat CEDO intr-un comunicat.
 
Ei au afirmat ca au dormit pe saltele, in zona de imbarcare, extrem de zgomotoasa si constant iluminata, fara posibilitatea de a face un dus, si au fost nevoiti sa traiasca din ratiile de urgenta oferite de Agentia ONU pentru refugiati. Cei patru au inaintat plangeri la CEDO in decembrie 2015 si ianuarie 2016. In decizia sa, CEDO califica retinerea lor drept 'ilegala, inumana si degradanta' si condamna Rusia pentru incalcarea Conventiei europene pentru drepturile omului. CEDO i-a cerut Rusiei sa plateasca celor patru intre 15.000 si 26.000 de euro daune materiale, conform Agerpres. Totusi, acest verdict nu este definitiv: Moscova are trei luni la dispozitie pentru a cere o noua examinare a dosarului, dar CEDO nu este obligata sa-i satisfaca aceasta cerere.