Imprimare
PDF

Recep Tayyip Erdogan spune că războiul din Siria nu se oprește: 'Vom lupta până la atingerea obiectivelor noastre'


Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat marţi că ofensiva turcă în nordul Siriei continuă ”până la atingerea obiectivelor” acesteia, în pofida îndemnurilor Washingtonului de a-i pune capăt, relatează AFP, potrivit news.ro.
 
”Noi ne vom continua lupta (...) până la atingerea obiectivelor noastre”, a declarat Erdogan într-un discurs televizat din Baku, unde participă la un summit.
 
Erdogan face aceste declaraţii la o zi după un avertisment ferm al omologului său american Donald Trump, care şi-a înăsprit tonul faţă de Turcia, pe care a îndemnat-o să pună capăt operaţiunii militare din Siria, lansată la 8 octombrie, şi în care a anunţat o serie de sancţiuni.
 
Ofensiva turcă vizează să disloce din nord-estul Siriei forţele kurde ale Unităţilor Protecţiei Poporului (YPG), considerate ”teroriste” de Ankara, dar care sunt aliatele Occidentului în lupta împotriva jihadiştilor din gruparea Statul Islamic (SI).
 
YPG sunt o grupare cu legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizaţie clasată drept ”teroristă” de Ankara, Washington şi UE.
 
”Până în această dimineaţă o am eliberat o zonă de aproape 1.000 de kilometri pătraţi din mâinile organizaţiei separatiste teroriste”, a declarat Erdogan desemnând astfel YPG.
 
”Vom securiza rapid regiunea care se întinde de la Minbej (în nord-vestul Siriei) şi până la frontiera noastră cu Irakul”, a mai declarat el.
 
Potrivit lui Erdogan, această zonă urmează să primească ”într-o primă fază un milion, iar apoi două milioane de refugiaţi sirieni” dintre cei 3,6 milioane de sirieni care s-au refugiat în Turcia de la începutul conflictului din Siria în 2011.
 
Erdogan s-a întâlnit laaceastă reuniune cu premierul ungar Viktor Orban.