Imprimare
PDF

Reactia lui Donald Trump, dupa ce Kim Jong-un a anuntat ca ar putea suspenda testele nucleare

Presedintele american  a precizat, marti, ca exista „progrese posibile” in ceea ce priveste negocierile cu Coreea de Nord.
„Progrese posibile in discutiile cu Coreea de Nord. Pentru prima data dupa multi ani, un efort serios este facut de toate partile implicate. Lumea priveste si asteapta! Pot fi sperante false, dar SUA sunt gata sa se implice din plin in orice directie!”, a scris Trump pe Twitter, la scurt timp dupa anuntul privind organizarea unui summit intercoreean la sfarsitul lunii aprilie.
 
Cele doua Corei au convenit sa organizeze un summit la frontiera comuna, la sfarsitul lunii aprilie si sa deschida o linie de comunicatii de urgenta intre cei doi lideri. Totodata, Coreea de Nord a promis sa suspende testele nucleare si balistice pe durata dialogului intercoreean.
 
In cursul discutiilor, Coreea de Nord si-a exprimat „vointa de denuclearizare a peninsulei coreene si a afirmat clar ca nu exista nicio ratiune de a detine arme nucleare daca amenintarile militare contra Nordului dispar si daca securitatea regimului sau este garantata”, a declarat Chung Eui-yong, consilier pentru securitate al presedintelui sud-coreean Moon Jae-in.
 
Chung si diplomatii care l-au insotit sunt responsabilii sud-coreeni de rangul cel mai inalt care s-au deplasat la Phenian in ultimii mai bine de zece ani, in urma apropierii prilejuite de Jocurile Olimpice de la Pyeongchang. Discutiile lor cu Kim Jong-un au durat mai mult de patru ore.
 
Emisarii sud-coreeni urmau sa plece miercuri spre Washington pentru a informa despre vizita la Phenian. Statele Unite au impus recent noi sanctiuni unilaterale impotriva Coreei de Nord, considerate de presedintele Donald Trump drept cele mai dure de pana acum.