Imprimare
PDF

Raport despre Coreea de Nord, blocat de Rusia la ONU. Care e motivul


Rusia a blocat, joi, la Urganizatia Natiunilor Unite un raport al expertilor insarcinati cu aplicarea sanctiunilor internationale impotriva Coreei de Nord, pe prima oara de cand au fost adoptate sanctiunile din 2017.
„Raportul este suspendat deoarece suntem in dezacord in privinta anumitor elemente si a modului in care se desfasoara procesul”, a anuntat ambasadorul rus Vasili Nebenzia dupa o reuniune neoficiala cu usile inchise a Consiliului de Securitate, fara a preciza la ce puncte din raport se refera, conform AFP, citat de Agerpres.
 
O sursa a declarat agentiei France Presse, sub rezerva anonimatului, ca Rusia nu este de acord cu mentiunea din raport conform careia Coreea de Nord a depasit in 2018 cota de import de petrol fixata printr-o rezolutie de anul trecut privind sanctiunile.
 
In iulie, Statele Unite au cerut sistarea completa a exporturilor de petrol catre Coreea de Nord, sustinand ca Phenianul a folosit transbordari ilegale de produse petroliere intre nave, in largul marii, pentru a importa mai mult petrol decat permite ONU. Americanii au prezentat fotografii din satelit si estimari ale greutatii navelor implicate, dar demersul lor nu a avut succes, reaminteste AFP.
 
Procedura Organizatiei Natiunilor Unite prevede ca rapoartele expertilor sunt trimise comitetului pentru sanctiuni infiintat pentru un anumit stat. In comitet sunt reprezentate cele 15 tari membre ale Consiliului de Securitate, care analizeaza raportul, apoi il inainteaza oficial Consiliului, in vederea publicarii.
 
Ambasadorul Nebenzia a explicat, pentru a justifica blocarea raportului, ca obiectiile Moscovei in comitetul pentru Coreea de Nord nu au fost luate in considerare.