Imprimare
PDF

Putin, despre manevrele militare cu 300.000 de soldati: “Rusia iubeste pacea”


Rusia desfasoara in aceste zile cel mai amplu exercitiu militar din ultimii 40 de ani, denuntat de NATO drept “pregatire pentru un conflict armat”
“Federatia Rusa este un stat iubitor de pace, care nu are si nu poate avea planuri agresive”, a declarat joi presedintele rus Vladimir Putin, asistand la etapa principala a manevrelor militare Vostok-2018, cele mai ample organizate de Moscova in ultimii aproape 40 de ani, conform agentiilor ruse de presa, intre care TASS si RIA Novosti.
 
‘Politica noastra externa este orientata spre o colaborare constructiva cu toate tarile interesate’, a afirmat Putin, adaugand ca ‘acesta este motivul pentru care 87 observatori din 59 de tari ale lumii asista la aceste manevre’, intr-un discurs sustinut pe poligonul Tugol din Transbaikalia (zona de la frontiera cu China si Mongolia) dupa ce a trecut in revista o parte din trupele care participa la exercitiile Vostok-2018, cele mai ample de dupa 1981.
 
Actualele aplicatii au demonstrat ca armata rusa poate riposta in cazul unor amenintari militare majore, a subliniat liderul de la Kremlin, afirmand ca Rusia va continua sa-si dezvolte fortele armate pentru ca acestea sa poata sa apere suveranitatea Federatiei Ruse si sa-i sprijine pe aliatii ei.
 
‘Datoria noastra este sa fim pregatiti sa ne aparam suveranitatea, securitatea si interesele nationale, iar daca este necesar sa ne sprijinim aliatii. Deci, vom continua sa consolidam fortele armate, sa le echipam cu ultimele generatii de arme si tehnologie, sa dezvoltam cooperarea militara pe plan international’, a insistat seful statului rus. Adresandu-se militarilor prezenti, Vladimir Putin a spus ca asteapta de la ei sa-si respecte juramantul de credinta fata de tara.
 
Dupa discurs, Putin a asistat la o parada a tehnicii militare implicate in manevrele Vostok-2018, denuntate de NATO ca o repetitie a unui ‘conflict la scara larga’.
 
La aceste manevre, desfasurate in Siberia orientala si Extremul Orient rus (din 11 pana pe 17 septembrie), participa aproape 300.000 de soldati, 36.000 de blindate si peste 1.000 de aparate de zbor (avioane, elicoptere, drone), 80 de nave, precum si militari din China si Mongolia.
 
In cursul aplicatiilor, armata rusa s-a antrenat miercuri sa respinga un atac aerian, folosind sisteme de aparare antiaeriana de ultima generatie S-400. Astfel, peste 1.000 de soldati si sisteme antiaeriene S-400 si S-300, precum si sisteme Pantir (instalate si in Siria) au participat la exercitiile de pe poligonul din Telemba, situat la 130 km nord de Cita, oras in Siberia orientala. Aceste exercitii au vizat respingerea unui ‘atac masiv cu rachete’ din partea unui ‘inamic imaginar’, a indicat un oficial al armatei ruse, Serghei Tihonov.
 
Din 2014, odata cu deteriorarea grava a relatiilor intre Moscova si Occident, Rusia si-a inmultit exercitiile militare de amploare, de la Caucaz si Marea Baltica pana la Arctica, denuntand in acelasi timp extinderea NATO spre frontierele sale, o amenintare fundamentala pentru securitatea sa, conform noii doctrine militare ruse adoptate in acelasi an.