Imprimare
PDF

Proteste de amploare la Koln impotriva presedintelui turc Erdogan. Unii dintre manifestanti s-au incaierat cu fortele de ordine


Zeci de mii de oameni din comunitatile alawite si kurde s-au adunat pe strazile orasului german Koln pentru a protesta impotriva politicilor regimului Erdogan, inclusiv impotriva masurilor represive adoptate fata de opozitie si de jurnalisti.

Potrivit ziarului regional WAZ citat de RT, cele doua comunitati si-au programat initial doua manifestatii separate dar, ulterior, au ajuns sa protesteze impreuna.
Circa 20-30.000 de oameni s-au adunat pentru a-si arata nemultumirea fata de politicile de la Ankara sub sloganul ”pentru democratie, pace si libertate”. Participantii au purtat si mai multe bannere pe care era scris mesajul ” pentru democratie, pentru dictatura!”.

Protestatarii l-au acuzat pe presedintele turc Recep Erdogan, dar si partidul sau, ca transforma Turcia intr-o dictatura. Totodata, ei au cerut statelor europene sa actioneze si sa determine autoritatile turcesti sa nu mai persecute opozitia si jurnalistii.

Desi miscarea a fost, in general, pasnica, au fost si cateva ciocniri intre kurzi si politisti. Un barbat kurd a incercat la un moment dat sa foloseasca un articol pirotehnic chiar in apropierea locului de desfasurare a protestului.

Cand politistii au incercat sa-l opreasca, el i-a atacat impreuna cu alti 120 de kurzi. In politisti s-a aruncat cu sticle si pietre, iar o femeie ofiter a fost ranita. Un alt grup de protestatari a incercat sa intre in incaierare, iar fortele de ordine au fost nevoite sa foloseasca bastoane si spray cu piper pentru a dispersa multimea. Barbatul de la care a pornit incidentul a fost retinut.