Imprimare

Probleme la lansare cu racheta Soyuz: astronautii au aterizat de urgenta


Racheta Soyuz care trebuia sa transporte doi astronauti pe Statia Spatiala Internationala a avut probleme la lansare, iar echipajul a aterizat de urgenta.
Astronautii Nick Hague (american) si Aleksei Ovcinin (rus) sunt in viata, dupa ce capsula Soyuz care ii transporta spre Statia Spatiala Internationala (ISS) a fost nevoita sa efectueze o aterizare fortata joi din cauza unei defectiuni la motor survenite la scurt timp dupa decolare, au anuntat agentiile de stiri rusesti RIA Novosti si TASS, potrivit AFP, Reuters si dpa.
 
Echipajul de pe Soyuz este in stare buna si nu necesita ajutor medical imediat, a precizat agentia Interfax, preluata de Reuters.
 
Rusia a decis sa suspende toate lansarile cu echipaj uman dupa aterizarea fortata a capsulei Soiuz, potrivit RIA Novosti.
 
Transmisiunea video din interiorul capsulei ii infatiseaza pe cei doi astronauti zdruncinati in momentul producerii defectiunii, noteaza Reuters.
 
Desfasurarea evenimentelor live update:
 
UPDATE 14:40 Presedintele rus Vladimir Putin va primi un raport complet despre aterizarea fortata a capsulei Soiuz, lansata joi intr-o misiune spre Statia Spatiala Internationala (ISS) de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, a declarat Dmitri Peskov, purtator de cuvant al Administratiei prezidentiale de la Kremlin, informeaza TASS.
 
“Desigur, presedintele va primi toate informatiile necesare. Slava Domnului, astronautii sunt in viata, potrivit informatiilor pe care le primim, iar acesta este cel mai important lucru”, a precizat Dmitri Peskov intr-o conferinta de presa.
 
“Este bine ca sistemele de securitate si echipajul s-au comportat intr-o maniera corespunzatoare”, a adaugat oficialul rus.
 
UPDATE 13:10 Astronautul american Nick Hague si cosmonautul rus Aleksei Ovcinin au fost recuperati de catre echipele de salvare pe teritoriul Kazahstanului, a anuntat joi o sursa din cadrul Agentiei Federale Spatiale Ruse, Roskosmos, transmite AFP.
 
UPDATE 13:00 Echipele de salvare se indreptau spre locul aterizarii, potrivit Agentiei spatiale americane. Potrivit EFE, care citeaza surse militare rusesti, patru elicoptere Mi-8 au decolat de pe aeroporturi kazahe pentru a-i cauta pe cei doi astronauti.
 
UPDATE 12:28 Cei doi astronauti au aterizat de urgenta in Kazakhstan.
 
Au comunicat deja cu echipele de salvatori.
 
”Sunt in stare buna”, a transmis NASA.