Imprimare
PDF

Printul Charles, despre perspectiva urcarii pe tron. ”Nu voi mai face aceleasi lucruri”


In pragul varstei de 70 de ani, printul Charles vorbeste pentru prima data, explicit, despre perspectiva urcarii pe tronul Marii Britanii.
Intr-un interviu acordat postului BBC, printul recunoaste ca va inceta sa vorbeasca despre chestiunile in care are opinii ferme dupa ce va deveni rege.
 
Printul Charles militeaza de decenii in favoarea unor cauze de mediu si sociale. Spre deosebire de regina, care evita cu grija orice polemica, Charles s-a aventurat unori si in apele tulburi ale politicii. Astfel, sprijinul sau pentru Dalai Lama nu este deloc apreciat la Beijing, iar in mai 2014, Rusia a cerut explicatii oficiale guvernului britanic, dupa ce printul mostenitor l-a comparat pe Vladimir Putin cu Adolf Hitler.
 
Chiar daca nu intentioneaza sa abdice, regina Elisabeta a II-a, in varsta de 92 de ani, si-a redus in ultimii ani numarul aparitiilor publice si ii preda treptat stafeta fiului sau Charles, care o reprezinta tot mai des in deplasarile in strainatate.
 
”Orice am facut pana acum, m-am straduit sa evit partizanatul politic. Dar nu e totuna sa fii print de Wales cu a fi suveran. Ideea ca voi continua in exact acelasi fel, daca va fi sa-i succed reginei, este o prostie totala. Pentru ca cele doua situatii sunt total diferite. Fara indoiala, nu voi mai putea face aceleasi lucruri pe care le-am facut ca print mostenitor. Voi opera, fireste, in parametri constitutionali”, spune Charles.