Imprimare
PDF

Prima reactie a lui Mark Zuckerberg in scandalul Cambridge Analytica: ”Am facut si greseli”


Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a reactionat dupa scandalul Cambridge Analytica.
Conform unei anchete realizate de New York Times si The Observer, editia de duminica a cotidianului britanic The Guardian, firma de analiza de date Cambridge Analytica a obtinut acces inadecvat la datele a peste 50 de milioane de utilizatori de Facebook, servindu-se de ele pentru a dezvolta un soft care sa permita previzionarea si influentarea votului alegatorilor in favoarea candidatului Donald Trump, pentru care firma a lucrat in campania din 2016.
 
In replica, Facebook a ‘suspendat’ Cambridge Analytica, acuzand-o ca a colectat, fara asentimentul sau, informatii personale a milioane de utilizatori ai retelei sociale. Facebook a suspendat, de asemenea, accesul firmei-mama a Cambridge Analytica, Strategic Communication Laboratories (SCL), precum si pe cele ale lui Aleksandr Kogan, psiholog la Universitatea Cambridge, si Christopher Wylie, sef al Eunoia Technologies si fost angajat al Cambridge Analytica.
 
Aplicatia dezvoltata de Aleksandr Kogan, ‘thisisyourdigitallife’, se afisa pe Facebook ca ‘aplicatie de cercetare utilizata de psihologi’. Ea le propunea utilizatorilor sa fie platiti in schimbul completarii unor teste de personalitate. Circa 270.000 de persoane au descarcat aceasta aplicatie, permitandu-i dezvoltatorului sa aiba acces la informatii precum orasul indicat in profil sau continuturile pe care le apreciasera.
 
Mesajul lui Mark Zuckerberg
 
”Vreau sa dezvalui cum se prezinta situatia Cambridge Analytica si ce masuri am luat si vom lua pentru a rezolva aceasta problema.
 
Avem datoria de a va proteja datele, iar daca nu o putem face, inseamna ca nu va putem fi utili. Am investigat sa inteleg exact ce s-a intamplat si cum pot fi sigur ca nu se va intampla din nou. Vestea buna este ca cele mai importante masuri pentru a impiedica sa se intample asa ceva le-am luat in urma cu multi ani. Dar am facut si greseli, mai avem multe de facut si trebuie sa le facem.
 
Iata o cronologie despre cum s-au desfasurat evenimentele:
 
In 2007 am lansat platforma Facebook gandindu-ne ca trebuie sa fie mai multe aplicatii sociale. Calendarul trebuie sa va arate datele de nastere ale prietenilor, hartile trebuie sa arate unde locuiesc prietenii vostri, iar numerele de contact trebuie sa aiba si pozele oamenilor. Pentru a face astea, am permis oamenilor sa se logheze in aplicatii, sa afle cine sunt prietenii lor si sa aiba informatii despre ei.
 
In 2013, un cercetator de la Universitatea Cambridge, Aleksandr Kogan, a creat o aplicatie cu intrebari personale. A fost instalata de 300.000 de oameni, care au dezvaluit date despre ei si despre prietenii lor. Avand in vedere cum functiona Facebook la acea data, Kogan a reusit sa acceseze datele a milioane de oameni.
 
In 2014, pentru a opri aplicatiile abuzive, am anuntat ca facem schimbari radicale pentru a limita aplicatiile sa acceseze datele personale. Si cel mai important, aplicatii precum cea creata de Kogan nu mai puteau cere date despre prieteni decat daca acesti prieteni permiteau asta. De asemenea, le-am cerut celor care fac aplicatii sa obtina aprobarea noastra inainte de a cere date personale despre oameni. Aceste actiuni impiedica aplicatii precum cea creata de Kogan sa acceseze date personale in prezent.
 
In 2015, am aflat de la jurnalistii The Guardian ca Kogan a impartasit aceste date din aplicatia sa cu Cambridge Analytica. Este impotriva politicii noastre ca dezvoltatorii de aplicatii sa impartaseasca date fara acordul oamenilor, drept urmare am interzis aplicatia lui Kogan pe Facebook si i-am cerut lui si Cambridge Analytica sa demonstreze ca au sters toate datele obtinute fraudulos. Au prezentat documente prin care au demonstrat asta.
 
Saptamana trecuta, am aflat de la The Guardian, New York Times si Channel 4 ca Cambridge Analytica nu ar fi sters aceste date, asa cum ne-au aratat. Le-am interzis imediat accesul la serviciile noastre. Cambridge Analytica sustine ca a sters aceste date si a acceptat sa aiba loc un audit facut de o firma angajata de noi pentru a confirma asta. De asemenea, lucram si cu alte autoritati pentru a investiga ce s-a intamplat.
 
Kogan si Cambridge Analytica au abuzat de increderea Facebook. Dar si Facebook a abuzat de increderea oamenilor care au impartasit aceste date cu noi si au crezut ca le vom proteja. Trebuie sa reparam asta. In acest sens, am luat deja cele mai importante masuri in 2014, pentru a impiedica ”actorii negativi” sa acceseze date personale in acest fel. Dar mai este de munca si voi prezenta aici pasii care urmeaza:
 
In primul rand, vom investiga toate aplicatiile care au avut acces la datele personale inainte de schimbarea din 2014 si vom face audit in cazul celor suspecte. Vom interzice de pe Facebook aplicatiile care nu accepta acest audit. Iar daca vom descoperi dezvoltatori care au folosit incorect datele personale, ii vom interzice si vom avertiza toti oamenii care au folosit aplicatiile lor, inclusiv pe cei care i-au dat datele lui Kogan.
 
In al doilea rand, vom restrictiona accesul dezvoltatorilor la datele personale si mai mult, pentru a impiedica orice alt abuz. De exemplu, nu vor mai avea acces la datele voastre, daca nu ati mai folosit aplicatia lor in ultimele 3 luni. Vom taia din informatiile pe care le dezvaluiti atunci cand va logati intr-o aplicatie. Vor ramane: numele vostru, poza de profil si adresa de mail. Le vom cere dezvoltatorilor nu numai sa va ceara acceptul, dar si sa semneze un contract inainte de a va cere acces la datele personale. Si vom dezvalui si mai multe masuri in zilele urmatoare.
 
In al treilea rand, vrem sa fim siguri ca intelegeti caror aplicatii le-ati dat acces la datele personale. In urmatoarea luna, vom introduce o optiune deasupra news feed, unde veti putea vedea ce aplicatii ati folosit si anula accesul pe care il au la datele voastre. Deja puteti face asta din setari, dar vrem sa fim siguri ca gasesc toti optiunea.
 
Pe langa masurile pe care le-am luat in 2014, eu cred ca acestia sunt urmatorii pasi pe care ii vom urma pentru a securiza Facebook.
 
Eu am creat Facebook si eu sunt responsabil pentru ce se intampla pe platforma noastra. Sunt hotarat sa iau masuri pentru a proteja comunitatea. Desi in prezent aplicatiile noi nu mai pot face ce a facut Cambridge Analytica, asta nu schimba ce s-a intamplat in trecut. Vom invata din aceasta experienta pentru a securiza platforma si pentru a face comunitatea mai sigura.
 
Multumesc tuturor celor care cred in misiunea noastra si care muncesc pentru a cladi aceasta comunitate. Stiu ca dureaza mai mult decat ar trebui sa rezolvam aceste probleme, dar va promit ca vom trece peste asta si vom cladi un serviciu mai bun pe termen lung.”