Imprimare
PDF

Presedintele Donald Trump discuta cu printul mostenitor al Arabiei Saudite despre investitii de sute de miliarde de dolari


Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, l-a primit marti la Casa Alba pe printul Mohammed bin Salman, mostenitorul tronului saudit, relateaza Reuters. Cei doi au discutat in Biroul Oval despre acordul bilateral incheiat anul trecut la Riad privind investitii de 200 de miliarde de dolari ale Arabiei Saudite in SUA, inclusiv sub forma de achizitii de echipamente militare.
Cu aceasta ocazie, Trump a afirmat ca vanzarile din domeniul militar au contribuit la crearea a 40.000 de locuri de munca pentru americani. El a prezentat grafice care ilustrau amploarea achizitiilor saudite, printre care nave, sisteme antiracheta, avioane si vehicule terestre.
 
"Relatia este probabil acum mai buna ca oricand si cred ca va deveni si mai buna. S-au facut investitii enorme in tara noastra si asta inseamna locuri de munca pentru lucratorii nostri", a declarat presedintele presei, in timpul sedintei foto alaturi de oaspetele sau.
 
Vizita printului saudit in SUA este prima dupa ce a fost desemnat mostenitor al tronului, in iunie anul trecut. El a vorbit in engleza - ceea ce nu obisnuieste, remarca Reuters - si a afirmat ca implementarea completa a investitiilor tarii sale in SUA va insemna un plus de la cele 200 de miliarde de dolari la un total de 400 de miliarde, in urmatorii 10 ani. "Este un semnal ca sunt multe lucruri care se pot face in viitorul apropiat si mai multe ocazii. De aceea suntem astazi aici, pentru a ne asigura ca am abordat toate oportunitatile si pentru a scapa de toate amenintarile cu care se confrunta tarile noastre", a declarat Mohammed bin Salman. Programul sau cuprinde si etape la New York, Boston, Seattle, Los Angeles, San Francisco si Houston.
 
Chiar in timpul primirii la Casa Alba, Senatul Statelor Unite dezbatea o rezolutie privind incetarea sprijinului american pentru implicarea Arabiei Saudite in conflictul din Yemen, mentioneaza Reuters.
 
Agenda discutiilor lui Trump cu fiul regelui Salman al Arabiei Saudite contine si alte subiecte, cum ar fi tensiunile cu Iranul, adversar comun in Orientul Mijlociu. Relatiile bilaterale americano-saudite au fost afectate in timpul mandatului presedintelui Barack Obama de eforturile acestuia de a incheia acordul nuclear cu Iranul din 2015, reaminteste Reuters.