Imprimare
PDF

Premierul spaniol intentioneaza sa nu participe la summitul UE cu Balcanii de Vest daca va fi prezent presedintele kosovar


Premierul spaniol Mariano Rajoy intentioneaza sa nu participe la summitul pe care Uniunea Europeana il va desfasura pe 17 mai la Sofia cu tarile din Balcanii Occidentali, daca la aceasta reuniune va lua parte si presedintele Kosovo, informeaza agentia EFE.
O declaratie pe acest subiect a fost facuta vineri in fata presei de purtatorul de cuvant al guvernului de la Madrid, Mendez de Vigo, dupa ce a fost intrebat daca tema acestui summit se afla pe agenda intalnirii aflata in desfasurare in acel moment intre Mariano Rajoy si presedintele Consiliului European, Donald Tusk.
 
Purtatorul de cuvant a afirmat ca inca nu s-a stabilit 'structura' summitului de la Sofia si prin urmare inca nu se stie cine va participa. 'Vom vedea ce se intampla. Pozitia guvernului (de la Madrid n.red) cu privire la Kosovo este clara, bine definita si solida, iar impreuna cu alte patru tari (Cipru, Grecia, Romania si Slovacia) nu recunoastem declaratia unilaterala de independenta a Kosovo', a spus Mendez de Vigo. 'Nu am facut-o in trecut si nu o vom face in viitor', a insistat el.
 
Alte surse din cadrul executivului spaniol au asigurat ulterior ca daca la summit va participa presedintele Kosovo, atunci Rajoy nu va lua parte la reuniune. 'Nu vom participa la vreo actiune care ar presupune o recunoastere explicita sau implicita a Kosovo, iar Uniunea Europeana stie perfect acest lucru', a indicat una dintre aceste surse, pe care agentia EFE o citeaza fara sa-i dezvaluie identitatea.
 
Conform acelorasi surse, o asemenea decizie a guvernului de la Madrid reprezinta o sustinere a pozitiei acestuia, conform careia, la fel ca in cazul Cataloniei, nu poate fi recunoscut un stat care s-a autoproclamat astfel printr-o declaratie unilaterala de independenta.