Imprimare
PDF

Premierul japonez anunta o intalnire istorica cu Kim Jong-un: „Spargem zidul neincrederii”


Premierul japonez Shinzo Abe a pledat, luni, pentru o intalnire cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, pentru a „sparge zidul de neincredere reciproca” si stabilirea de relatii diplomatice intre cele doua tari.
Intr-un discurs marcand deschiderea unei noi sesiuni parlamentare, seful guvernului japonez s-a angajat de asemenea sa aduca relatiile dintre China si Japonia la „nou stadiu” si sa consacre un buget record pentru renovarea infrastructurii nipone, informeaza AFP, citat de Agerpres.
 
„Voi actiona cu hotarare, profitand de orice ocazie pentru a sparge zidul neincrederii reciproce si o voi face direct printr-o intalnire cu liderul Kim Jong-Un pentru a rezolva problema nucleara, pe cea a programului de rachete al Coreei de Nord, precum si rapirile” de japonezi in anii 1970-1980, a declarat Abe.
 
El nu a sugerat nicio data exacta privitor la o astfel de intalnire, dar propunerea sa intervine intr-un moment in care Kim Jong-Un a ordonat pregatirea celui de-al doilea summit cu presedintele american Donald Trump, care ar putea avea loc pana la sfarsitul lunii februarie.
 
„Imi voi stabili ca obiectiv normalizarea relatiilor diplomatice punand capat unui trecut nefericit”, a declarat seful executivului nipon, folosind un eufemism diplomatic folosit de Japonia referitor la abuzurile comise de colonizatorul japonez in Peninsula Coreeana inainte si in cursul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
 
Acest mesaj conciliant contrasteaza cu cel pronuntat exact acum un an de catre Shinzo Abe, cand se angajase „sa forteze Coreea de Nord sa-si schimbe politica” si a calificat programele nuclear si balistic dezvoltate de Phenian drept o „amenintare grava si iminenta fara precedent.”
 
Abe incearca de mai mult timp sa rezolve problema rapirilor de catre agenti nord-coreeni a unor cetateni japonezi in perioada Razboiului Rece.
 
Cat priveste China, el a afirmat ca legaturile au ‘revenit in totalitate la normalitate’ dupa intalnirea sa cu presedintele Xi Jinping la Beijing anul trecut. Xi este asteptat sa efectueze in 2019 prima sa vizita oficiala in Japonia.
 
„Voi desfasura o activitate diplomatica intensa in raport cu vecinii nostri pentru a face din Asia de Nord-Est un loc al pacii si prosperitatii stabile”, a promis prim-ministrul japonez.
 
Referitor la problemele interne, el a promis cheltuieli de 7 miliarde de yeni (aproximativ 56 de miliarde de euro) pentru renovarea drumurilor si a podurilor uzate, intr-o tara aflata constant sub incidenta dezastrelor naturale, cum ar fi inundatiile, taifunurile si cutremurele de pamant.