Imprimare
PDF

Potentialii jurati din procesul traficantului El Chapo spun ca se tem pentru viata lor


Zeci de persoane sunt intervievate de o curte federala din New York pentru alegerea juratilor care vor decide viitorul narcotraficantului mexican Joaquín ”El Chapo” Guzmán Loera,  care este pasibil de inchisoare pe viata.
Dupa aproape doi ani de la extradarea sa in SUA, Guzmán Loera, liderul cartelului din Sinaloa, principalul traficant de droguri din Mexic, infrunta un proces care va incepe efectiv, la 13 noiembrie, dupa alegerea juratilor.
 
Luni, in prima zi de selectie a juriului, un judecator federal a respins 17 potentiali jurati, unii dintre ei spunand ca s-ar teme pentru viata lor daca ar fi selectati, relateaza CBS NEWS.
 
Ca urmare a masurilor de securitate extreme impuse de autoritati de la sosirea la New York a lui El Chapo, juratii sunt alesi departe de ochiul publicului si doar cinci ziaristi vor putea acoperi evenimentul. Vor trebui alesi 12 jurati si sase supleanti iar numele lor, locul unde lucreaza sau locuiesc vor fi tinute in cel mai mare secret. Ei vor fi adusi la tribunal cu escorta si vor fi paziti de agenti astfel incat aliatii lui el Chapo sa nu atenteze la viata lor.
 
Cartelul din Sinaloa este cel mai important la nivel international, potrivit DEA, agentia antidroguri a SUA.
 
Regulile impuse de judecatorul cazului, Brian Cogan, ii vizeaza si pe avocati si procurori. Potrivit judecatorului Cogan, procesul trebuie sa asigure drepturile juratilor si securitatea lor. Numele martorilor, vechilor colaboratori si cel al subordonatilor nu vor fi facute publice.
 
De la extradarea sa la New York, autorizata de presedintele mexican, Enrique Peńa Nieto, cu acordul ca nu ii va fi impusa pedeapsa cu moartea, Guzmán Loera este tinut inchis in aripa de inalta securitate din Metropolitan Correctional Center din Mannhattan.
 
Transportul sau la Brooklyn se face in conditii de maxima securitate ce includ un convoi de vehicule si agenti inarmati, supravegheati din aer de un elicopter.
 
Cladirea tribunalului este de asemenea bine aparata de agenti. La trecerea convoiului pe podul Brooklyn circulatia este intrerupta. Se asteapta ca procesul sa se intinda pe parcursul a trei sau patru luni.