Imprimare
PDF

Polonia, de partea Ungariei in „razboiul” cu Uniunea Europeana. Anuntul facut


Autoritatile poloneze au anuntat, joi, ca vor bloca orice tip de sanctiune impus de Uniunea Europeana Ungariei, al carui Guvern e acuzat ca incalca regulile blocului comunitar privind democratia.
„Fiecare tara are dreptul sau suveran de a face reformele interne pe care le considera potrivite.Actiunile impotriva statelor membre nu fac decat sa adanceasca diviziunile din cadrul UE, sporind lipsa de incredere actuala a cetatenilor in institutiile europene”, a precizat Ministerul de Externe polonez intr-un comunicat transmis miercuri seara, informeaza Reuters, citat de Agerpres.
 
Guvernul conservator de la Varsovia este la randul sau sub tirul criticilor Bruxellesului privind o serie de masuri care sunt vazute ca o incalcare a independentei justitiei.
 
Parlamentul European a votat miercuri pentru sanctionarea Ungariei pentru neglijarea normelor privind democratia, drepturile civile si combaterea coruptiei, in prima incercare de a declansa un proces care s-ar putea incheia cu activarea Articolului 7 din Tratatul UE, ce presupune suspendarea dreptului de vot in cadrul blocului comunitar al statului membru vizat.
 
De la preluarea puterii in 2010, premierul ungar Viktor Orban s-a folosit de majoritatea sa parlamentara pentru a pune presiune asupra justitiei, mass-media si organizatiilor non-guvernamentale.
 
El a fost de asemenea cel mai vocal oponent al politicii de deschidere fata de refugiati promovate de cancelarul german Angela Merkel si de alti lideri din UE.