Imprimare
PDF

Politicienii critica pozele cu oamenii care stau la coada sa fuga din Venezuela: „Campanie impotriva tarii”


Un politician de rang inalt din Venezuela a afirmat, in weekend, ca fotografiile cu migrantii venezueleni care stau la cozi sa emigreze in alte tari din America de Sud sunt „false”, acuzand ca reprezinta o incercare de a sabota Administratia presedintelui Nicolas Maduro.
„Nu vi se pare cam suspicios ca exista fotografii cu acesti oameni care merg pe drumurile din Peru, care merg pe drumurile dn Ecuador, care merg pe drumurile din Columbia? E ca si cum ar fi fost: „Lumina, camera, actiune.” Este o campanie impotriva tarii, o campanie de dimensiuni extraordinare”, a declarat Diosdado Cabello la congresiul Partidului Socialist Unit.
 
Totodata, el a facut apel la tineri sa se intoarca in Venezuela.
 
„Ii rugam pe acesti tineri care au plecat sa se intoarca. Sa construim patria la care visati. Va primim cu bratele deschise”, a mai spus Cabello, conform Newsweek.
 
Declaratia vine dupa ce autoritatile din Peru si Ecuador au anuntat ca, pentru a le permite cetatenilor venezueleni sa patrunda in tara, acestia vor avea nevoie de pasaport.
 
Din cele 2,3 milioane de venezueleni care si-au parasit tara natala, 90% locuiesc ca refugiati in alte tari din America de Sud. Potrivit cifrelor Agentiei pentru Refugiati a ONU, 1,6 milioane de oameni au plecat din 2015.
 
„Recunoastem provocarile asociate cu primirea atator venezueleni. Ramane esential sa li se permita accesul in alte tari celor care au nevoie de protectie internationala si care solicita azil”, a spus inaltul comisar pentru refugiati al ONU, Filippo Grandi.
 
Presedintele Nicolas Maduro a demarat un proiect – „Intoarcerea in tara natala” -, prin care le promite celor care se vor intoarce acasa asistenta sa isi gaseasca un loc de munca. 
 
„Venezuelenii nu vor mai fi sclavii nimanui, nicaieri in lume!”, a spus el la inceputul anului.
 
Marti, 97 de venezueleni s-au intors din Peru prin acest program. Motivul pentru care ei se reintorc acasa este legat de atacurile xenofobe. Peste 1.000 de migranti s-au intors din Brazilia, in urma cu o saptamana, dupa ce corturile si bunurile lor au fost incendiate.