Imprimare
PDF

Parlamentul European considera propaganda rusa la fel de nociva ca propaganda ISIS


Europarlamentarii din Comisia pentru Relatii Externe au votat luni o rezolutie prin care se trage un semnal puternic privind efectele propagandei rusesti. Raportul este de o fermitate si o duritate fara precedent, fiind pentru prima data cand se pune semnal egal intre nocivitatatea propagandei facute de la Kremlin si cea a unui grupari teroriste, in acest caz cea a Statului Islamic.

"Propaganda ostila si dezinformarea indreptate impotriva societatilor noastre atat de catre Kremlin cat si de actori non-statali precum DAESH (ISIS) sunt un fapt absolut real. Pentru a fi contrate intr-un mod eficient, trebuie mai intai sa le identificam cu mare precizie... Acest raport constituie o etapa foarte importanta in vederea sensibilizarii cetatenilor fata de aceasta problema, in interiorul institutiilor UE cat si in Statele Membre. Parlamentul European nu poate ramane fara replica pe o problema absolut vitala pentru securitatea europeana" a explicat raportul Anna Fotyga, potrivit unui editorial al lui Cristian Unteanu in adevarul.ro.

"UE este supusa unei presiuni crescande rezultat al campaniei de dezinformare si propaganda pornita din tari ca Rusia sau a actorilor non-statali ca ISIS, Al-Quaeda sau a altor grupuri jihadiste violente... propaganda ostila UE si fata de Statele Membre are ca scop deformarea adevarului, introducerea sentimentului de indoiala, ajungerea la o divizare intre Europa si partenerii sai nord-americani, discreditarea institutiilor europene si provocarea spaimelor si incertitudinii la nivelul cetatenilor" se prezinta in textul rezolutie privind "comunicarea strategica europeana".

Despre extinsa retea de propaganda rusa, vorbea si cercetatorul Dan Gallin in cadrul unui forum AGORA, acesta asimiland actuala retea a Kremlinului cu cea existenta in perioada Uniunii Sovietice.

"Ceea ce URSS si Rusia au in comun este o vasta retea de propaganda care are sarcina de a raspandi minciunile si fabulatiile regimului si sa-i discrediteze pe opozanti. Reteaua internationala de care dispunea URSS se baza pe partidele comuniste. Putinismul a implementat o retea de dezinformare organizata care este animata de indivizi cumparati sau care actioneaza din convingere"  a comparat acesta.

Isabelle Mandraud, corespondenta de la Moscova pentru Le Monde, descria, in schimb, o coordonare intre actiunile de propaganda facute de jihadisti si cele ale regimului de la Moscova.

"Europa este un continent care aluneca in insecuritate, cu lideri politici incapabili de a rezolva ceva, asta cand nu se apuca sa minta cu buna stiinta in scopuri electorale. Aceasta este imaginea prezentata de mass media de stat din Rusia, o mare parte a informatiilor fiind consacrate crizei migratorii din Europa, punand in evidenta, aproape in mod exclusiv, miscarile de extrema dreapta..." spunea jurnalista.

Rezolutia intocmita de Parlamentul European se coordoneaza cu o alta actiune puternica de contracarare a propagandei rusesti, facuta de NATO, care in revista oficiala face o descriere in amanut privind actiunile Moscovei de lansare de propaganda prin campanii de dezinformare pe care le extinde imediat in presa mondiala.