Imprimare
PDF

Orasul din Venezuela care a pus in circulatie propriile bancnote


Autoritatile din orasul venezuelean Elorza au inceput sa emita propriile bancnote, din cauza crizei economice care afecteaza intreaga tara.
Potrivit oficialilor, hiperinflatia si lipsa bancnotelor nationale au afectat turismul si schimburile comerciale din Elorza. Astfel, introducerea noilor bancnote va facilita schimburile comerciale din timpul unor festivitati care vor fi organizate in orasul situat in vestul tarii, incepand de luni, informeaza BBC News. 
 
Astfel, noile bancnote pot fi procurate de la primaria din Elorza, prin transfer bancar. Pe bancnote apare chipul eroului Jose Andres Elorza, de unde provine si numele orasului.
 
„Oamenii nu au bolivari de cheltuit, motiv pentru care am creat doua noi tipuri de bancnote. Deja am vandut bancnote cu o valoare echivalenta a doua miliarde de bolivari”, a spus primarul Solfredy Solorzano.
 
Potrivit omului de afaceri local Canuto Garcia a expplicat ca autoritatile locale au venit cu aceasta idee dupa ce au observat ca nu „a curs cu bani” la o sarbatorile din orasele din apropiere.
 
„Acum, cei care vor sa cumpere dulciuri sau chiar o vaca intreaga pentru, vor putea face asta”, a spus un crescator de vite.
 
Nu este primul oras din Venezuela care pune in circulatie propriile bancnote. In luna decembrie, comunitatea El Panal din Caracas a pus in circulatie propriile bancnote, care puteau fi date la schimb pentru orez.
 
Venezuela are cea mai ridicata rata a inflatiei din lume. La finalul lui februarie 2018, preturile din Venezuela au crescut cu 6.000%, potrivit estimarilor opozitiei care domina Adunarea Generala. Venezuelenilor li s-a impus o limita de 10.000 de bolivari pe zi, echivalentul a mai putin de cinci centi americani.