Imprimare

ONU: Rusia, posibil sa fie acuzata de crima de razboi in Siria


O comisie a ONU a afirmat marti ca raidurile aeriene efectuate la sfarsitul anului 2017 asupra unei piete dintr-o localitate controlata de rebeli in Siria, soldate cu cel putin 84 de morti, ar putea fi calificate drept crima de razboi, relateaza France Presse.
Fortele armatei ruse au fost mentionate in trecut de aceasta Comisie de ancheta a ONU cu privire la Siria, dar 'este pentru prima oara cand am putut sa ne concentram asupra unui incident, sa colectam indicii si sa le verificam', a declarat unul dintre membrii sai, Hannz Megally, intr-o conferinta de presa.
 
'Informatiile disponibile indica faptul ca loviturile au fost efectuate de un avion rusesc care a utilizat arme neghidate, inclusiv arme termobarice', afirma Comisia de ancheta a ONU cu privire la Siria in al 15-lea raport al sau care acopera perioada cuprinsa intre iulie 2017 si 15 ianuarie 2018.
 
Atacul mentionat a avut loc la 13 noiembrie intr-o piata din Atareb, in partea de vest a provinciei Alep. Bilantul: cel putin 84 de morti, intre care sase femei si cinci copii, si aproximativ 150 de raniti, potrivit raportului ce va fi prezentat saptamana viitoare in Consiliul ONU pentru drepturile omului.
 
'Nimic nu indica faptul ca atacul a vizat deliberat civili sau piata din Atareb. Totusi, utilizarea bombelor neghidate, inclusiv a armelor termobarice intr-o zona dens populata de civili, poate constitui o crima de razboi', concluzioneaza documentul.
 
Comisia, mandatata de Consiliu, nu a avut niciodata unda verde din partea Damascului pentru a se deplasa pe teren, dar a efectuat mii de interviuri in regiune si a avut acces la documente si fotografii din satelit.
 
Aceasta a acuzat in mod repetat partile din conflictul sirian de comiterea unor crime de razboi si, in unele cazuri, de crime impotriva umanitatii.
 
In timpul prezentarii raportului, presedintele Comisiei, Paulo Pinheiro, a denuntat de asemenea raidul sangeros din martie 2017 al coalitiei internationale, sub comandament american, asupra unei scoli care servea drept centru pentru persoanele stramutate in provincia Raqqa.
 
Potrivit raportului, 200 de persoane se aflau in scoala si 150 de cadavre au fost gasite. Comisia indica faptul ca prezenta persoanelor stramutate in scoala a fost o informatie 'usor accesibila' si subliniaza ca nu exista nimic care sa duca la concluzia ca in cladire se aflau luptatori ai gruparii jihadiste Statul Islamic.
 
'Coalitia internationala ar fi trebuit sa cunoasca natura tintei si nu a luat toate masurile de precautie posibile pentru a evita sau a reduce la minimum pierderile de vieti omenesti (...) incalcand astfel dreptul umanitar international", afirma Comisia, care evita totusi sa mentioneze o posibila crima de razboi.
 
In raportul sau, ea atribuie guvernului sirian un atac chimic in Ghouta Orientala in 18 noiembrie la Harasta, precizand ca se bazeaza pe interviuri ale martorilor.
 
In acelasi timp, 800 de civili, intre care 177 de copii, au fost ucisi in bombardament in zonele controlate de rebeli in Ghouta Orientala, de la inceputul ofensivei regimului la 18 februarie, a indicat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO).