Imprimare
PDF

O navă-fantomă a trecut Pacificul. Canadienii o scufundă


Paza de Coastă americană va scufunda pescadorul trimis în larg de tsunamiul care a afectat Japonia anul trecut, ambarcaţiunea fiind în prezent în apropiere de ţărmul statului american Alaska, informează CNN.

Paza de Coastă va evalua starea pescadorului Ryou-Un Maru joi dimineaţă, conform comandantului Kip Wadlow. După evaluare, echipajul va scufunda nava de pescuit folosind un tun cu calibrul de 25 de milimetri, scrie Mediafax. Vasul de pescuit creveţi pluteşte încet spre nord-vest, în Golful Alaska, aflându-se la aproximativ 125 de mile (250 de kilometri) vest de cel mai apropiat ţărm, anume Insula Forrester, în apropiere de Strâmtoarea Dixon, un coridor de transport maritim care separă jurisdicţiile americană şi canadiană. Epava se îndreaptă către oraşul Sitka din sud-estul Alaskăi. La tsunamiul din martie 2011, milioane de tone de resturi de nave şi clădiri au ajuns în oceanul Pacific. Nimeni nu se gândea însă că un obiect atât de mare cum este această navă va traversa pur şi simplu Pacificul.

Cercetătorii de la Universitatea din Hawaii au calculat că 25 de milioane de tone de resturi au ajuns în ocean în urma cutremurului urmat de tsunami din martie 2011. Una sau două milioane de tone încă mai plutes pe suprafaţa oceanului. Marea masă de resturi va ajunge pe coasta Americii de Nord în martie 2014, spun specialiştii.

La 11 martie 2011, un cutremur de 9 grade pe scara Richter s-a produs în apropierea oraşului japonez Sendai. Cutremurul a fost urmat de un tsunami. Circa 20.000 de oameni au murit, mai ales din cauza tsunamiului. Tsunamiul a dus şi la producerea accidentului nuclear de la Fukushima.