Imprimare
PDF

Muzeul Ermitaj se afla in mijlocul unui imens scandal dupa organizarea unei expozitii cu animale impaiate, asezate in pozitii grotesti


O expozitie Jan Fabre de la Muzeul Ermitaj cu animale impaiate, asezate in pozitii grotesti langa unele dintre cele mai cunoscute tablouri a provocat revolta traditionalistilor si a activistilor pentru drepturile animalelor. In schimb, institutia sustine ca totul a fost gresit inteles.

In prezentarea expozitiei se arata ca Jan Fabre ”se foloseste de opera sa pentru a evidentia intr-un mod puternic si tangibil aspecte legate de viata si moarte, de transformari fizice si sociale, de imaginatia cruda si complexa prezenta atat la animale, cat si la oameni”.

Vizitatorii expozitiei, insa, nu au fost deloc pregatiti pentru ceea ce au vazut: caini impaiati avand pe cap coifuri de petrecere erau atarnati de tavan, o pisica era crucificata, iar o lebada era tinuta la pamant de o pereche de membre inspaimantatoare.

Hashtag-ul #rusineermitajului s-a imprastiat rapid pe Instagram, Twitter si alte retele sociale.

”In vreme ce toata Rusia incearca sa lupte impotriva abuzului fata de animale, Muzeul Ermitaj ne scuipa in fata”, au acuzat reprezentantii unui adapost de animale din Samara.

”Pot sa pricep ca Fabre ar putea fi bolnav mintal, dar Muzeul Ermitaj la ce se gandea? Sunt ingrozita sa vad cum a ajuns lumea asta”, a declarat, la randul ei, acrita Olesya Grinchak.

Directorul Muzeului Ermitaj, insa, insista ca expozitia si-a propus fix acest lucru: sa se discute despre modul in care unii oameni trateaza animalele.

”Ja Fabre ne spune ca oamenii care sustin ca iubesc animalele le arunca, iar apoi ele sfarsesc sub rotile masinilor”, a declarat Mikhail Piotrovsky.

”Aceasta expozitie arata ipocrizia in atitudinea oamenilor fata de animale”, a mai spus si Dmitry Ozerkov, unul dintre cei responsabili pentru organizarea acestei prezentari.