Imprimare
PDF

Moldova a iesit din Uniunea lui Putin la o zi dupa ce primise statut de observator


Parlamentul de la Chisinau nu a fost de acord cu intrarea tarii in Uniunea Economica Eurasiatica.
Acordurile ce tin de politica externa si angajamentele tarii in raport cu alte state trebuie aprobate de parlamentul Republicii Moldova si de catre guvern, altfel sunt nule, a declarat marti seful legislativului moldovean Andrian Candu, la o zi dupa anuntul facut de presedintele Igor Dodon, potrivit caruia Republica Moldova a primit statut de observator pe langa Uniunea Economica Eurasiatica (UEE), conform unui comunicat al parlamentului, citat de portalul Deschide.md.
 
Andrian Candu a subliniat ca nici guvernul si nici forul legislativ nu au depus cereri catre Uniunea Economica Eurasiatica si nu au solicitat vreun statut expres prin lege.
 
‘In aceste conditii, Igor Dodon si Partidul Socialist sunt cei care au primit statut de observator si categoric nu statul Republica Moldova. Tara noastra este deplin angajata in cooperare cu Uniunea Europeana, iar parcursul european este singura optiune strategica de dezvoltare a tarii, care ofera sanse de progres si stabilitate pentru generatiile viitoare. Din acest motiv, am initiat procedura de modificare a Constitutiei pentru introducerea vectorului european drept unica optiune de dezvoltare in prevederile legale. Nici Igor Dodon si nici alt demnitar nu poate fara sprijinul parlamentului sa decida alt curs pentru Republica Moldova’, a precizat Andrian Candu.
 
Potrivit Articolului 66 din Constitutia Republicii Moldova, atributiile de baza ale parlamentului prevad aprobarea directiilor principale ale politicii interne si externe a statului, ratifica, denunta, suspenda si anuleaza actiunea tratatelor internationale incheiate de Republica Moldova. Totodata, potrivit Articolului 11 din Legea privind tratatele internationale ale Republicii Moldova din 24 septembrie 1999, Parlamentul Republicii Moldova decide asupra ratificarii, acceptarii, aprobarii sau aderarii Republicii Moldova la: a) tratate internationale incheiate in numele Republicii Moldova; b) tratate internationale care sunt semnate la nivel de guvern, c) tratate cu caracter militar, care vizeaza capacitatea de aparare a Republicii Moldova, problemele dezarmarii sau ale controlului international asupra armamentului, asigurarea pacii si securitatii etc.
 
Partidul Democrat a criticat dur primirea acestui statut fara girul conducerii de facto a Republicii Moldova si a spus ca Igor Dodon a facut declaratii in acest ca persoana fizica, nu ca reprezentant oficial al Republicii Moldova.
 
Experti in materie de economie de la Chisinau sustin ca statutul de observator pe care l-a obtinut Republica Moldova in cadrul Uniunii Eurasiatice - si cu care se lauda Igor Dodon - nu va oferi avantaje economice republicii.
 
Primul care a anuntat ca Republicii Moldova i-a fost acordat statutul de observator pe langa Uniunea Economica Eurasiatica a fost presedintele rus Vladimir Putin. Seful statului rus a anuntat luni dupa-amiaza la Soci (celebra statiune pe coasta rusa a Marii Negre) ca liderii Uniunii Economice Eurasiatice au convenit asupra acordarii statutului de observator pentru Republica Moldova in cadrul UEE, in deschiderea reuniunii Consiliului economic suprem al acestui for in format extins, conform agentiei de presa TASS.
 
UEE este o uniune economica infiintata in baza Uniunii vamale si a Spatiului economic unic din cadrul CSI si functioneaza incepand cu 1 ianuarie 2015. In prezent, acest format de cooperare regionala cuprinde Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan si Kargazstan.