Imprimare
PDF

Ministrul rus de Externe spune ca presupusul atac chimic din Siria nu a avut loc


Rusia neaga ca ar fi intervenit pentru a modifica dovezile in zona in care a avut loc atacul chimic din Siria, scrie BBC., conform news.ro.
Intr-un interviu pentru emisiunea Hardtalk de la BBC, ministrul de Externe rus, Sergei Lavrov, a afirmat: „Va pot garanta ca Rusia nu a intervenit in niciun fel in zona”.
 
Declaratia are loc dupa ce trimisul SUA la OPCW, Kenneth Ward, a declarat: „Avem informatii ca este posibil ca rusii sa fi vizitat locul atacului. Suntem ingrijorati pentru ca ar fi putut sa intervina la fata locului pentru a afecta eforturile OPCW de a avea o investigatie eficienta”.
 
Dar Lavrov a afirmat: „Nu pot sa fiu nepoliticos cu sefii de stat ai altor tari, dar ati citat din liderii Frantei, Marii Britanii si SUA si, sincer, toate dovezile despre care vorbesc sunt bazate pe informatii din media sau de pe retelele sociale”.
 
El a adaugat ca presupusul atac chimic nu a avut loc. „Ce a avut loc, in schimb, a fost o inscenare”, a precizat Lavrov.
 
De asemenea, Lavrov a criticat aliatii ca au ales sa lanseze atacul inainte ca OPCW sa inspecteze zona si a precizat ca Rusia si Occidentul se afla intr-o situatie mai neplacuta decat in timpul Razboiului Rece, pentru ca nu exista cai de comunicare.
 
Echipa Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) nu a putut ajunge la locul atacului dupa ce oficialii rusi si sirieni au declarat ca „inca mai exista probleme de securitate care trebuie rezolvate”, conform sefului OPCW, Ahmet Uzumcu.
 
Uzumcu a facut afirmatiile in cadrul unei intruniri de urgenta a OPCW la Haga.
 
SUA, Marea Britanie si Franta au atacat sambata dimineata mai multe zone din Siria care se presupune ca ar avea legatura cu armele chimice pe care regimul sirian este acuzat ca le-a folosit impotriva civililor din Douma in urma cu o saptamana.
 
Statele Unite sustin, intr-un document facut public dupa lansarea atacului, ca au „o cantitate semnificativa” de dovezi care arata ca regimul presedintelui sirian Bashar al-Assad este responsabil de atacul chimic de pe 7 aprilie.
 
De cealalta parte, Rusia sustine ca nu au existat dovezi in acest sens. „Expertii militari rusi aflati la fata locului nu au gasit niciun semn ca ar fi fost folosit clor sau alte substante toxice. Niciun locuitor nu a confirmat un atac chimic”, a precizat Putin.