Imprimare
PDF

MI6, mesaj pentru Rusia: Nu subestimati Marea Britanie


Seful Serviciului britanic de informatii externe (MI6), Alex Younger, a avertizat luni Rusia sa nu subestimeze hotararea Marii Britanii de a denunta comportamente de stat ostile, intr-o rara interventie publica, potrivit France Presse.
Intr-un discurs rostit la Universitatea St Andrews din Edinburgh, unde si-a facut studiile, el a cerut ‘Rusiei sau oricarui alt stat care intentioneaza sa perverteasca modul nostru de viata sa nu ne subestimeze hotararea si mijloacele sau pe cele ale aliatilor nostri’. In acest discurs, din care Ministerul de Externe britanic a difuzat anterior extrase, seful MI6 trimite un avertisment ‘adversarilor care se considera intr-o stare de confruntare perpetua’ cu Marea Britanie.
 
Alex Younger, supranumit ‘C’, a amintit in acest context reactia ferma a Londrei si a aliatilor sai dupa otravirea cu agent neurotoxic de tip militar in martie la Salisbury (sud-vestul Angliei) a fostului spion dublu rus Serghei Skripal si a fiicei acestuia, Iulia, un atac atribuit Rusiei de catre Londra.
 
Acest caz a provocat o criza diplomatica majora, care a condus la un val istoric de expulzari de diplomati de ambele parti si la noi sanctiuni economice impotriva Rusiei.
 
Alex Younger (55 de ani) a evocat de asemenea evolutia agentiilor de informatii spre o ‘a patra generatie de spionaj’, combinand ‘competentele umane traditionale cu inovarea accelerata’ in fata amenintarilor in crestere, care exploateaza o delimitare ambigua intre lumea fizica si cea virtuala.
 
Acesta este al doilea discurs public al sefului MI6 pronuntat de cand a preluat conducerea serviciului in 2014.