Imprimare
PDF

Merkel exclude participarea Germaniei la un atac occidental in Siria


Cancelarul german Angela Merkel a exclus pentru moment participarea Germaniei la o eventuala operatiune militara impotriva regimului lui Bachar al-Assad.
“Trebuie sa recunoastem ca este evident faptul ca distrugerea (armelor chimice siriene) nu a fost completa”, a declarat Merkel intr-o conferinta de presa la Berlin, dupa o intrevedere cu premierul danez Lars Lokke Rasmussen, relateaza Agerpres, citand AFP.
 
“Germania nu va lua parte la o posibila - nu a fost luata nicio decizie inca, vreau sa subliniez asta - actiune militara” impotriva regimului sirian, a spus Angela Merkel, adaugand ca Germania doreste insa sa se asigure ca “sunt depuse toate eforturile pentru a arata ca utilizarea armelor chimice este inacceptabila”.
 
Fara acordul Bundestagului (camera inferioara a parlamentului german), nicio operatiune a armatei germane in strainatate nu poate avea loc. Germania a desfasurat avioane de recunoastere si de realimentare deasupra Siriei si Irakului, insa numai ca parte a coalitiei internationale care lupta impotriva grupurilor jihadiste.
 
Germania a jucat un rol central in distrugerea arsenalului chimic declarat de Damasc dupa un atac cu arme chimice in care au fost ucise sute de persoane in regiunea Ghouta Orientala, la est de Damasc, in august 2013.
 
Declaratiile Angelei Merkel survin la scurt timp dupa ce presedintele francez Emmanuel Macron a afirmat ca Franta are dovada ca guvernul sirian a folosit arme chimice saptamana trecuta in orasul rebel Douma, in care zeci de persoane au fost ucise.